ROBOR-ul închide săptămâna sub 8%. Indicele la 3 luni a scăzut la 7,98% pe an

ROBOR-ul închide săptămâna sub 8%. Indicele la 3 luni a scăzut la 7,98% pe an

Indicele Robor la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 7,98%, în scădere faţă de joi, când a fost cotat la 8,02%, arată datele publicate de BNR.
 

Potrivit Ziarului Financiar, la începutul săptămânii, pe 8 august, indicele afişa valoarea de 8,14%, dar după ce guvernatorul BNR a ieşit marţi cu declaraţia că băncile „au sărit calul“ cu creşterea acestui indice, valoarea Robor a început să descrescă treptat.

Tot vineri, indicele Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,13% de la 8,19% joi, în timp ce indicele Robor la 12 luni a fost cotat la 8,27% faţă de 8,30%.

Evoluţia Robor este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele Robor din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. Robor la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România preconizează că indicele Robor la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.

Comenteaza