Românii, campioni la producţia de miere. Vezi ce spun apicultorii clujeni VIDEO

Românii, campioni la producţia de miere. Vezi ce spun apicultorii clujeni VIDEO
Suntem printre cei mai mari producători de miere de albine din Europa, dar suntem codaşii clasamentului când vine vorba de consum. Statisticile arată că un român mănâncă în medie de cel puţin trei ori mai puţină miere pe an decât alţi europeni.

Dacă în alte ţări din nordul continentului fiecare locuitor consumă în medie 1,5 sau chiar 2,5 kilograme de miere pe an, în România o persoană mănâncă într-o perioadă similară între 400 şi 500 de grame de miere. Şi asta în contextul în care ţara noastră se află pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte producţia de miere. Specialiştii din domeniu susţin că există şi o explicaţie pentru acest lucru.

"Trebuie să ţinem cont de faptul că în România o mare parte din producţie nu apare în statistică. Oamenii cumpără de la cunoştinţe, rude, prieteni, poate pieţe, iar acest comerţ nu e prins în evidenţele oficiale", spune unul dintre apicultorii clujeni, Mihai Man.

Medicii spun că mierea are efecte benefice asupra organismului.  "Are minerale, are vitamine din grupul B, are enzime, are acizi organici, dar aceste cantităţi sunt de microelemente de grame. Este benefică pentru organism dar nu folosită neapărat ca medicament. Este un aliment care trebuie consumat cu prudenţă", arată nutriţionistul Anca Crăciun.

Vezi ce spun şi clujenii despre efectele mierii, în materialul video

Doar anul trecut în România au fost produse 26000 de tone de miere, din care 21000 au fost exportate. Restul au fost achiziţionate de companii mai mari care le-au cumercializat apoi în supermarketuri.

Bianca Suciu (Realitatea TV Cluj)

Etichete
Comenteaza