Românii cheltuiesc tot mai mult pe vacanțe în 2025. Cum și-au schimbat obiceiurile de consum și care sunt destinațiile de top

Românii cheltuiesc tot mai mult pe vacanțe în 2025. Cum și-au schimbat obiceiurile de consum și care sunt destinațiile de top

Potrivit unei analize, în primele luni ale anului 2025 românii au cheltuit peste 3 miliarde de euro pe călătorii, înregistrând o creștere de 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dacă acest ritm se menține, până la finalul anului, cheltuielile pentru vacanțele în străinătate ar putea depăși pragul de 11 miliarde de euro – un nou record istoric.

„Vacanţele în afara ţării nu mai înseamnă doar relaxare pentru români, ci devin tot mai des momente de consum activ: caută restaurante, fac cumpărături şi investesc în experienţe. În primele patru luni din 2025, au cheltuit peste 3 miliarde de euro în călătorii externe, cu 15% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2024”, spun reprezentanții analizei Colliers, bazată pe datele BNR, notează dailybusiness.ro

Câți bani scot românii din buzunare pentru vacanțe în 2025

În paralel, și turismul intern înregistrează o evoluție pozitivă. Numărul de nopți petrecute de români în hoteluri și alte unități de cazare din țară a crescut cu 1% în primele luni ale anului. Dacă această tendință continuă, 2025 s-ar putea transforma în cel mai bun an pentru turismul local din ultimele trei decenii, depășind recordul din 2024.

Datele arată o schimbare de comportament la nivelul consumului turistic, cu impact direct asupra investițiilor în sectorul imobiliar, în special în zonele orientate spre turism și retail.

Comparativ cu anii anteriori, evoluția cheltuielilor arată o creștere susținută:

  • 2019: 5,4 miliarde euro
  • 2023: 8,6 miliarde euro
  • 2024: 9,6 miliarde euro
  • 2025 (estimare): peste 11 miliarde euro

Unde au cheltuit românii cei mai mulți bani

Datele Eurostat privind balanța de plăți la capitolul „călătorii” indică faptul că în 2024, cele mai mari sume au fost cheltuite în Germania și Italia, fiecare cu peste 1 miliard de euro. Alte destinații importante pentru români au fost Olanda (aproape 700 de milioane de euro), Spania și Franța (fiecare cu aproximativ 600 de milioane de euro). Aceste sume reflectă atât turismul de agrement, cât și călătoriile de afaceri sau vizitele la rude din Diaspora.

„Ne aflăm într-un moment de transformare, în care românii nu doar că îşi doresc să călătorească mai mult, ci îşi schimbă complet comportamentul în vacanţă, devenind consumatori activi, care cumpără, descoperă locuri noi şi investesc în experienţe. Vedem această tendinţă şi în turismul intern, unde, în primele patru luni din 2024, românii au petrecut peste 5 milioane de nopţi în unităţi de cazare – o continuare a recordului atins în 2023, cel mai bun an din ultimele trei decenii. Acest nou tip de comportament transformă centrele comerciale din oraşele turistice în adevărate zone de lifestyle, iar investitorii imobiliari încep să mizeze tot mai mult pe sinergia dintre retail, turism şi experienţă”, a declarat Liana Dumitru, director retail agency la compania care a realizat analiza. 

Noi tendințe de consum la români

Tendința de dezvoltare a retailului de destinație se resimte și în România, mai ales în orașele cu centre istorice sau zone pietonale modernizate. Exemple precum Piața Sfatului din Brașov, Piața Unirii din Oradea sau centrul istoric din Sibiu confirmă faptul că turismul generează cerere constantă pentru branduri internaționale, restaurante tematice și magazine concept. 

„Comerţul modern nu mai înseamnă doar mall-uri din marile oraşe. Tot mai multe iniţiative de retail experienţial apar în destinaţii turistice, în staţiuni montane sau pe litoral, unde clienţii, în special turiştii, îşi doresc mai mult decât simple cumpărături. Vor să trăiască o experienţă completă. Asta generează o cerere tot mai mare pentru spaţii comerciale versatile, bine poziţionate şi cu un design de calitate”, a mai spus Liana Dumitru.

Comenteaza