Românii plecați în SUA vor să ridice un spital american la Cluj
- Scris de Calin Poenaru
- 21 Feb 2018, 14:21
- Economie
- Ascultă știrea
Președintele CCI, Ștefan Dimitriu, a primit la începutul acestei luni un grup de oameni de afaceri, membri ai organizaţiei Romanian-American Business Council (RABC). Organizația respectivă reuneşte elita oamenilor de afaceri din diaspora română și este angajată într-o serie de proiecte de promovare a României, în complementaritate cu acţiunile instituţiilor statului român.
În cadrul întâlnirii au avut loc discuţii despre posibile proiecte şi oportunităţi de colaborare între RABC și CCI, conform informațiilor ZIUA de CLUJ. Ştefan Minovici, preşedintele RABC, om de afaceri, dezvoltator româno-american și cu legături strânse cu una dintre cele mai cunoscute familii de medici din România, a militat de-a lungul timpului pentru întărirea relaţiilor româno-americane, făcând lobby pentru intrarea țării noastre în NATO.
Acesta le-a relatat reprezentanților CCI că românii au o imagine foarte bună în SUA: profesioniştii din tehnologia informației, medicii, cercetătorii şi profesorii români fac performanţă, reprezentând cei mai buni ambasadori pe care îi are ţara noastră. RABC şi-a asumat misiunea de a sprijini România şi Clujul, pe care îl consideră drept un oraş special, printr-o serie de acţiuni precum edificarea unui spital american, a unui parc industrial și construirea de locuinţe, pentru care cererea este în continuă creştere.
Șeful Camerei de Comerț: "Să vină, dar nu ca Nokia"
“Mulţi dintre cei care au venit în România după evenimentele din ‘89 au urmărit interese mici, fiind atraşi de forţa de muncă ieftină, dezvoltând afaceri sezoniere. Nokia care a plecat la scurt timp după demararea investiţiei. Chiar şi în domeniul IT trebuie să se facă producţie de bază în beneficiul României, nu un sistem de închiriere a competenţelor de tip lohn. Este necesar ca tot ceea ce se proiectează pentru viitor, pentru a avea succes pe termen lung, să fie legat de activitatea productivă”, a atenționat Ștefan Dimitriu.
El le-a prezentat americanilor oportunităţile economiei judeţului din IT, agricultură, industria producătoare de utilaje, dar și potenţialul existent la nivel educaţional şi cultural. Multe dintre opiniile preşedintelui american Donald Trump exprimate în discursul privind Starea Uniunii se pliază perfect pe situaţii existente în România, susține șeful CCI. El a menționat că potenţialul Clujului e foarte ridicat, intenţiile oamenilor de afaceri americani de a sprijini ţara fiind binevenite în orice domeniu: medical, serviciilor, imobiliar sau IT.
Investitori din imobiliare și distribuție
Un alt membru al delegaţiei, Valentin Pipa, român plecat în America din Ţara Moţilor, cu o experienţă de 40 de ani în domeniul investiţiilor imobiliare, a mărturisit că, deşi e acolo de 50 de ani, se simte legat sufleteşte de ţara în care îşi are rădăcinile şi ar dori să facă mai mult pentru România: “Comunitatea românilor din SUA este unită în efortul de a ajuta, dar e nevoie de susţinere din partea română”.
Tiberius Vădan, membru RABC, cu experienţă de 17 ani în coordonarea dezvoltării afacerilor şi a echipelor de livrare şi transfuncţionale la nivel mondial, a spus că este nevoie de o schimbare în relațiile româno-americane şi că întâlnirea de la Cluj a marcat punctul de plecare pentru lansarea unor colaborări cu CCI.
RABC este o organizaţie neguvernamentală cu sediul central la New York, formată din peste 100 de oameni de afaceri din diverse domenii, precum finanţe, sănătate, mediu, infrastructură, marketing şi apărare. Majoritatea membrilor săi, cetăţeni americani, sunt oameni de afaceri interesaţi să vină în România.
Organizația a creat un fond de investiţii dedicat ECE care a atras 1,5 miliarde de dolari. Principalele domenii în care fondul de investiţii va activa în ţara noastră vor fi sănătate, infrastructură, locuinţe şi transporturi. Un lobby important pe care RABC îl face acum este de ridicare a vizelor de SUA pentru cetăţenii români.
Contează cine face investiția
“Am auzit de inițiativa RABC de a construi un spital privat la Cluj, ea vine din partea unor oameni de afaceri din New York. Nu cred că există încă un concept pentru un asemenea spital și nici nu știu încă de vreun proiect de succes concretizat al acestei organizații, probabil sunt la început.
Ideea unui spital privat la Cluj este viabilă – cel de la Suceagu merge foarte bine, încă are nevoie de paturi - dar trebuie văzută capacitatea tehnică și financiară a dezvoltatorului. Una este când vine un dezvoltator ca Johns Hopkins, alta când există doar un contract de management pentru o asemenea investiție”, consideră Nadia Crișan, managing partner al companiei de consultanță McGuireWoods România.
Regina Maria, pe ultima sută
Inaugurarea primului spital privat din Cluj-Napoca este prevăzută pentru această primăvară. Investiţia de 15 milioane de euro de pe Calea Dorobanţilor va fi ridicată de bancherul clujean Horia Ciorcilă şi închiriată de reţeaua Regina Maria. Spitalul va dispune de o suprafaţă de 7.000 mp, va ocupa şapte niveluri, iar cici vor lucra 300 de oameni, dintre care 150 de medici. Reţeaua reuneşte la nivel naţional 4.500 de angajaţi şi colaboratori în 39 de locaţii. După achiziţiile din 2017 ale serviciului de ambulanţă privată Prompt URG şi laboratorului Santomar, Regina Maria va atinge o cifră de afaceri anuală de 120 de milioane de euro.