Salariul mediu a crescut cu 29 de lei

Salariul mediu a crescut cu 29 de lei
Salariul mediu pe economie a înregistrat în luna aprilie o creştere de 1,7%, comparativ cu luna precedentă, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică.

Salariul mediu nominal brut în aprilie a fost de 2395 lei, sumă cu 1,7% mai mare decât în luna precedentă. În cazul salariului net, acesta s-a ridicat la suma de 1735 lei, în creştere cu 29 lei.

Cele mai mari salarii au fost înregistrate în sectorul de intermedieri financiare, acestea ridicându-se la 4888 lei, iar cele mai mici le primesc angajaţii din hoteluri şi restaurante, care câştigă, în medie, abia 986 lei.

Principalii factori care au influenţat creşterea salarială din luna aprilie au fost acordarea de premii ocazionale (în special cu ocazia Paştelui), acordarea de tichete de masă şi tichete cadou, dar şi ]nregistrarea unei producţii mai mari în această perioadă.

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare, în fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui, silvicultură şi exploatare forestieră, transporturi aeriene, telecomunicaţii, colectarea și epurarea apelor uzate, extracția minereurilor metalifere, depozitare și activități auxiliare pentru transport, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, tranzacții imobiliare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, transporturi pe apă, cercetare-dezvoltare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, relatează Agerpres.

Faţă de luna aprilie a anului trecut, salariul mediu uninominal net a crescut cu 4,5%.

 

Comenteaza