Schimbările fiscale din mijlocul verii. 1 iulie vine cu mărirea salariului minim, creșteri de prețuri și modificări la e-Factura

Schimbările fiscale din mijlocul verii. 1 iulie vine cu mărirea salariului minim, creșteri de prețuri și modificări la e-Factura
| Foto: Arhiva

Începutul lunii lui Cuptor vine cu mai multe modificări fiscale, cu măriri, dar și scumpiri.

1 iulie 2024 vine cu o serie de modificări fiscale semnificative pentru economie. De astăzi intră în vigoare noul salariu minim pe economie, scumpiri la carburanți, mărirea tarifului de distribuție pentru gaze și modificări la e-Factura.

Crește salariul minim

De astăzi, 1 iulie 2024, salariul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat de la 3.300 la 3.700 lei. Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

Totodată, valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei. Circa 1,8 milioane de angajați vor beneficia de salariul minim pe economie. De asemenea, chiar dacă este legat de mărimea salariului minim, punctul de amendă rămâne neschimbat, la 165 de lei, printr-o decizie a guvernului.

Se scumpesc combustibili și gazele

Tot de azi, românii vor plăti prețuri mai mari pentru carburanți. Benzina și motorina se vor scumpi odată cu a doua tranșă de majorare a accizelor din 2024.

Creșterea e destul de considerabilă. Benzina se scumpește cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 40 de bani pe litru. Pentru un șofer care alimentează cu motorină, aceasta va însemna un cost suplimentar de 20 de lei pentru un plin. În cazul șoferilor care folosesc benzină, costul unui plin va crește cu aproape 21 de lei.

Tot începând cu 1 iulie, are loc o majorare cu 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

De la 1 iulie e-Factura rămâne singura factură B2B. Până la 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice. De la 1 iulie vor fi eliminate toate tipurile de facturi inter-firme și va rămâne exclusiv e-Factura. De la 1 iunie au fost introduse amenzile pentru neraportării unei facturi în timp de 5 zile de la emiterea ei la ANAF în sistemul e-Factura. 

Comenteaza