Se majorează ajutorul de înmormântare în 2023. La ce sumă ajunge

Se majorează ajutorul de înmormântare în 2023. La ce sumă ajunge

Un proiect de lege aflat pe masa Guvernului are legătură cu majorarea subvenției de ajutor în caz de deces începând de anul viitor.

Ajutorul de deces se va majora de anul viitor cu 694 de lei, potrivit proiectului de lege prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023. Pentru a se putea aplica, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 trebuie să fie votat de Parlament, iar mai apoi, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

După cum se menționează în proiectul de lege pentru stabilirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 valoarea ajutorului de deces va fi stabilită la:

- 6.789 de lei - în cazul asiguratului sau pensionarului;
- 3.395 de lei - în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Conform Legii 263/2010, ajutorul se acordă în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, iar de el beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În plus, atunci când este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, Legea 263/2010 stabilește că ajutorul poate fi în continuare cerut, dar valoarea acestuia va fi jumătate din cuantumul pentru cei asigurați.

Comenteaza