Foto Se scumpesc suburbiile Clujului. TOP cele mai ieftine vs. cele mai scumpe cartiere

Se scumpesc suburbiile Clujului. TOP cele mai ieftine vs. cele mai scumpe cartiere

Deşi nu s-au înregistrat schimbări majore pe piaţa imobiliară clujeană la final de 2018, o supriză este scumpirea locuinţelor puse în vânzare în suburbii. Metrul pătrat util a ajuns în Floreşti la 900 de euro. 

După un avans anual de 6,2%, pretențiile vânzătorilor de apartamente din capitala Transilvaniei se situau, în ultimul pătrar al anului trecut, la un nivel de 1.530 de euro pe metru pătrat util (față de 1.460 de euro pe metru pătrat util în perioada similară din 2017), arată o analiză Imobiliare.ro. 

Se scumpesc suburbiile Clujului. TOP cele mai ieftine vs. cele mai scumpe cartiere

Zonele cu cel mai mari scumpiri 

Cea mai mare marjă de creștere, anume 4,6%, a fost consemnată trimestrul trecut în arealul central și ultracentral din Cluj-Napoca: aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.800 de euro pe metru pătrat util, adică semnificativ peste media valabilă la nivel de oraș. O creștere importantă, de 3,8%, a avut loc și în Florești, localitate transformată, în ultimii ani, într-un adevărat „cartier-dormitor” al orașului de pe Someș – aici, un apartament costa, trimestrul trecut, 900 de euro pe metru pătrat util. Creșteri importante au mai fost înregistrate și în arealul Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+3,6%), Iris (+3,5%), dar și Baciu (+1,9%).

VEZI ŞI Floreştiul are toate şansele să se transforme în oraş. Cea mai mare creştere de populaţie din România. De asemenea, în Baciu locuiesc peste 10.000 de persoane. 

Zone care au înregistrat ieftiniri

Deși nu substanțiale, în Cluj-Napoca au fost consemnate și scăderi de preț trimestrul trecut. Cea mai importantă, de -1,7%, a avut loc în Someșeni, unde așteptările vânzătorilor au ajuns la o medie de 1.210 euro pe metru pătrat util; de menționat este însă că, în cele trei luni anterioare, acest cartier se număra printre cele care înregistraseră cele mai importante creșteri de preț (cu un plus de 3,3%). O ușoară scădere de preț (-0,2%) a avut loc și în Mănăștur-Borhanci-Câmpului, unde suma medie cerută pentru un apartament a ajuns la 1.430 de euro pe metru pătrat util.

TOP cele mai scumpe cartiere 

În ciuda variațiilor de preț consemnate în ultimele trei luni ale anului trecut, ordinea zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a rămas, practic, neschimbată: pe primul loc se situează tot arealul central și ultracentral, cu mențiunea că ecartul față de următorul cartier s-a accentuat vizibil. Astfel, în Plopilor, locuințele s-au scumpit cu doar 0,9%, ajungând la o medie de 1.710 de euro pe metru pătrat (la o distanță considerabilă față de locuințele din „inima” orașului). Pe următoarele locuri în clasament se află tot zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (acum cu o medie de 1.640 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (cu 1.590 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.570 de euro pe metru pătrat util).

TOP cele mai ieftin cartiere 

Pe de altă parte, o mică schimbare a intervenit în clasamentul zonelor cu cele mai accesibile apartamente
din Cluj-Napoca. Pe primele două poziții, cu prețuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util, se situează în continuare cele două localități limitrofe, anume Florești (cu o medie de 900 de euro pe metru pătrat util de apartament) și Baciu (980 de euro pe metru pătrat). Următoarele două locuri sunt ocupate, la fel ca trimestrul anterior, de zonele Someșeni (cu 1.210 de euro pe metru pătrat) și Iris (1.370 de euro pe metru pătrat), în vreme ce arealul Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria a fost surclasat de Mănăștur-Borhanci-Câmpului (cu 1.430 de euro pe metru pătrat).

Se scumpesc suburbiile Clujului. TOP cele mai ieftine vs. cele mai scumpe cartiere

Preţuri mai mari decât înainte de criza din 2008 

În contextul încetinirii ritmului scumpirilor de pe piața apartamentelor, Cluj-Napoca se situează acum pe locul al patrulea în clasamentul scumpirilor anuale din marile orașe, cu un plus de 6,2% – după Brașov, Timișoara și Constanța. Cluj-Napoca continuă însă să fie singurul dintre marile centre regionale în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, diferența fiind de 13,3% (față de T4 2008).

Comenteaza