Secetă prin buzunare din 1 iulie

Secetă prin buzunare din 1 iulie
Arhitecţii, actorii, avocaţii, artiştii, jurnaliştii sau persoanele care deţin depozite la bănci vor plăti de luna viitoare mai mulţi bani la stat.

O mulţime de taxe şi de impozite se abat peste români în mijlocul verii, ca efect al ordonanţei de urgenţă a guvernului prin care se modifică Codul Fiscal. Măsurile au efecte de la sectorul bancar până în domeniul artelor.

 

De la 1 iulie se vor impozita cu 16% tichetele de masă, tichetele cadou, cele de creşă sau de vacanţă, plăţile compensatorii. De la aceeaşi dată, cota de cheltuieli deductibile aplicată drepturilor de proprietate intelectuală este redusă de la 40 la 20%.

 

Veniturile din jocurile de noroc vor fi impozitate cu 25%, proprietarii mai multor locuinţe vor plăti o taxă de solidaritate, iar veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%. Conform ordonanţei, drepturile de autor, în baza cărora sunt plătiţi în general actorii, arhitecţii, artiştii sau jurnaliştii, vor avea o cotă de cheltuieli deductibile de 20% (faţă de 40%), iar la venitul net rezultat se va aplica un impozit de 16, şi nu de 10% ca acum. Venitul net al acestor categorii va scădea de la 1 iulie cu minim 7%.

 

Ministerul Finanţelor Publice a dat libertate administraţiilor fiscale să reconsidere activităţile independente în funcţie de şase noi criterii. Dacă inspectorii vor constata că beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului sau se află într-o relaţie de subordonare faţă de acesta, activitatea va fi considerată dependentă, atât angajatorul, cât şi angajatul fiind obligaţi să plătească toate contribuţiile sociale. “Dacă se vor aplica aceste criterii, atunci activitatea ziariştilor va fi una dependentă, fiindcă ei folosesc baza materială a angajatorului. Vor scăpa probabil avocaţii sau contabilii, care folosesc propriile lor resurse în activitate”, spune contabilul Mihaela Buzilă.

 

“Pe termen lung, implicaţiile vor fi majore şi triste. Dacă până acum existau puţini artişti care semnau un contract, iar mai apoi îşi plăteau dările, de acum încolo aceste aspecte se vor îndrepta către piaţa neagră. Având în vedere costurile oricum mari ale unei sculpturi, taxarea suplimentară nu face decât să oblige liberi profesioniştii să caute perspective noi sau reorientare profesională”, spune sculptorul Vlad Berte. Organizaţiile din mass-media susţin că renunţarea la drepturile de autor şi trecerea veniturilor pe cartea de muncă va provoca închiderea unor publicaţii sau scăderea salariilor.

 

Din impozitarea tichetelor de masă, guvernul speră să atragă la buget 345 de milioane de lei până în 2011. Un studiu GFK arată că 53% dintre companii nu vor mai acorda tichete, iar consumul anual ar putea să scadă cu 863 de milioane de euro, fiind afectaţi peste două milioane de români. Cu 16% vor fi impozitaţi şi cei care realizează venituri pe piaţa de capital sau din tranzacţii valutare. Ei vor trebui să declare veniturile realizate trimestrial, urmând ca la sfârşitul anului să se facă regularizarea. Cei care deţin mai multe case neînchiriate vor fi obligaţi să achite o taxă de solidaritate, cuprinsă între 50 şi 200% din impozit, în funcţie de numărul de locuinţe.

 

Noile taxe şi impozite

 

 Drepturile de autor: 16% impozit pe venit, 20% cheltuieli deductibile

 Tichetele (masă, cadou, creşă, vacanţă): 16%

 Veniturile din tranzacţii pe piaţa de capital: 16%

 Veniturile din tranzacţii valutare: 16%

 Dobânda la conturile şi depozite bancare: 16%

 Veniturile din jocurile de noroc: 25%

 Taxa de solidaritate:

            - prima locuinţă – impozit anual

            - a doua locuinţă – impozit anual <50%

            - a treia locuinţă – impozit anual <100%

            - a patra locuinţă – impozit anual <200%

 

Comenteaza