Sondaj: percepţia privind mita şi corupţia, în declin

Sondaj: percepţia privind mita şi corupţia, în declin
Percepția privind mita și corupția este în declin în România. Totuşi, 36% dintre respondenți consideră că aceste practici sunt răspândite în mediul de afaceri.

„90% dintre respondenții din România cred că instituțiile de aplicare a legii sunt pregătite să pună sub acuzare cazurile de corupție, atunci când sunt întâlnite. Acțiunile proactive întreprinse de către Parchet, în special de către Direcția Națională Anticorupție, sunt recunoscute în Uniunea Europeană și considerate la nivel mondial drept povești de succes. Pe de altă parte, este necesară o mai mare comunicare a instituțiilor  de aplicare a legii pentru a crește susținerea publicului în acțiunile de urmărire penală a persoanelor fizice", consideră Kenan Burcin Atakan, liderul departamentului de investigare a fraudelor din cadrul EY România.
 
"Firmele din România ar trebui să acorde mai multă atenție identificării corespunzătoare a beneficiarului real - persoana care deține sau controlează în final o organizație. Menținerea unei relații de afaceri cu persoane și entități care provin din țări cu deficiențe strategice în combaterea corupției și a altor infracțiuni financiare implică riscuri considerabile. 44% dintre respondenți consideră că nu sunt adoptate măsuri adecvate în ceea ce privește riscul de țară”, a declarat Laura Lică-Banu, specialist în combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.
 
Ameninţările în creştere legate de criminalitatea informatică, finanţarea terorismului şi dezvăluirile legate de posibila utilizare incorectă şi pe scară largă a jurisdicţiilor de tip offshore au sporit presiunile asupra guvernelor de a reacționa, şi asupra companiilor de a identifica şi combate aspectele legate de fraudă, mită şi corupţie se arată în studiul „EY Global Fraud Survey 2016”.
 
Studiul, realizat în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016, cu 3.000 de lideri seniori de business din 62 de ţări şi teritorii respondenţi, evidenţiază sprijinul mediului corporatist pentru beneficiile crescute rezultate din creşterea transparenţei legate de acţionariat. EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în 150 de ţări şi venituri de 27,4 miliarde de dolari în anul fiscal 2014. În România şi Republica Moldova, EY are 500 de angajaţi în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Comenteaza