Specialiști: Euro va trece de 5 lei în jumătate de an

Specialiști: Euro va trece de 5 lei în jumătate de an

Valoarea medie a anticipatiilor membrilor asociaţiei CFA Romania pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0636 lei pentru un euro.
 

Indicatorul de Încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veştilor bune cu privire la reducerea ratei inflaţiei venite din economiile dezvoltate şi implicit a unor anticipaţii de majorări mai puţîn agresive ale ratelor de dobânda pentru principalele monede (USD şi EUR). Şi în România inflaţia probabil a atins valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 şi intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipaţiilor participanţilor la sondaj, va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului 2023 - Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut (cu 4,2 puncte) la valoarea de 37,9 puncte. Această situaţie s-a datorat pe de o parte majorării cu 1,3 puncte a componenţei de condiţii curente, iar pe de altă parte a creşterii, cu 5,6 puncte a componenţei de anticipaţii.

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus uşor faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,27%.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 5,5%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,1%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior la 1,7%.

Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza