Specialiştii clujeni din turism: nu recomandăm Tunisia şi Egiptul

Specialiştii clujeni din turism: nu recomandăm Tunisia şi Egiptul
Din cauza situației tensionate din nordul Africii și a atentatelor din ultimii ani în care au căzut victime și turiști străini, Tunisia și Egiptul nu mai sunt, deocamdată, pe lista destinațiilor alese de români, conform unei analize a agenţiei Eximtur Cluj.


„Parisul este într-o măsură mult mai mică oarecum ocolit de turiști după atentatele din noiembrie, dar, dacă nu mai apar alte incidente, va reveni rapid în topul preferințelor.

Cererea pentru vacanțe în Turcia a scăzut ușor, în contextul tensiunilor din ultimul an, dar va rămâne una dintre primele trei destinații preferate de români, dacă situația nu se agravează. Eximtur reacționează de fiecare dată când consideră că o destinație devine nesigură și oprește vânzările, recomandând turiştilor cele mai sigure opțiuni”, a declarat Lucia Morariu, directorul agenţiei. 
 
Dacă pentru o vacanță în țară un turist a plătit, anul trecut, în medie, 150 de euro, valoarea medie a pachetului este de 350 de euro pentru cei care au ales destinațiile din străinătate. Un cuplu de români a plătit 13.000 de euro pentru 13 nopți de cazare în regim all inclusive de Crăciun și de Revelion în Maldive la un hotel de 4* superior, plus bilete de avion. La vacanțe, 60% dintre turişti au ales destinații interne, iar restul de 40% le-au preferat pe cele externe. 

Festivalurile de la Cluj aduc multe rezervări la hoteluri

În România, cei mai mulți s-au relaxat pe litoralul Mării Negre, iar în topul preferințelor au intrat Băile Felix și Sovata - stațiuni în care s-a investit mult în ultimii ani. Dintre cei care au călătorit în străinătate, cei mai mulți au optat pentru Turcia, Grecia și Bulgaria. Printre festivalurile clujene la care a asigurat rezervarea serviciilor de cazare se numără TIFF (700 de invitați români și străini) sau Photo Romania Festival, cel mai mare de artă fotografică din România. 
 
Anul trecut, agenţia a vândut bilete de avion de 20,8 milioane de euro, călătorii și servicii externe de 11,9 milioane, călătorii și servicii în România de 9 milioane și servicii conexe călătoriilor de 0,49 milioane. Pentru 2016, estimează o creștere a vânzărilor cu 5% (2 milioane de euro), bazată pe evoluția ascendentă a segmentului de business travel și pe creșterea cererii pentru destinațiile interne. 

Voucherele de vacanţă animă turismul românesc
 
În 2016, numărul românilor care vor alege să-și petreacă vacanțele în țară ar putea crește din motive de siguranță a destinației și în urma implementării voucherelor de vacanță. În 2015, agenţia a avut o cifră de afaceri de 42 de milioane de euro. 
 
Eximtur a fost fondată în 1993, este controlată de oamenii de afaceri clujeni Lucia și Radu Morariu, are o rețea de 29 de agenții proprii şi francizate în 19 orașe. 150 de consultanți de călătorie au acordat în 2015 servicii pentru 200.000 de turişti.

 

Top agenţii de turism România
(cifră afaceri, 2014)

 
1. TUI/Eurolines.................297 mil. lei
2. Perfect Tour....................267 mil. lei
3. Christian Tour.................213 mil. lei
4. Eximtur..........................175 mil. lei
5. Happy Tour.....................168 mil. lei
6. Vola.ro...........................122 mil. lei
7. Paravion Tour...................77 mil. lei
8. Business Travel................68 mil. lei
9. Cocktail Holidays..............66 mil. lei
10. Prestige Tours................45 mil. lei
 
Sursa: Wall Street  

Comenteaza