Spitalele din Cluj, în situaţie dramatică, nu au bani de salarii. Cum s-a ajuns aici VIDEO

Spitalele din Cluj, în situaţie dramatică, nu au bani de salarii. Cum s-a ajuns aici VIDEO
Spitalele din judeţul Cluj se află într-o situaţie dramatică şi nu vor avea fonduri pentru plata salariilor până la sfârşitul anului. Semnalul de alarmă a fost tras de managerii instituţiilor sanitare, care critică noile contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii se plâng că sumele primite de la CAS sunt mai mici decât anul trecut, în condiţiile în care trebuie să acopere revenirea salariilor la nivelul din 2009.

Managerii spun că cea mai mare parte a bugetului spitalelor este asigurată prin contractele încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ei se plâng însă că sumele prevăzute în noile contracte sunt mai mici decât anul trecut, iar banii ar trebui să acopere şi majorarea salariilor până la nivelul din 2009. Asta înseamnă o cheltuială suplimentară de aproxiamtiv 10%. În aceste condiţii, directorii se tem că nu vor avea bani pentru a acoperi plata salariilor până la sfârşitul anului. Vezi ce spune managerul spitalului din Gherla, Lidia Turdean, în materialul video

Şi în Huedin situaţia e similară. Vezi ce spune managerul Adriana Costin, în ştirea video

Sindicaliştii ameninţă cu proteste de amploare în sistemul sanitar.

În schimb, reprezentanţii CAS Cluj spun că au încheiat deja noile contracte cu jumătate din spitalele din judeţ şi nimeni nu le-a semnalat această problemă.

În prezent, în judeţul Cluj funcţionează 17 spitale. Dintre ele, şapte sunt spitale municipale sau orăşeneşti.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Florin Dan

Comenteaza