Spitalele private se nasc greu la Cluj

Spitalele private se nasc greu la Cluj
Orădenii de la Pelican vor să pună în funcţiune noul centru medical, una dintre cele două mari investiţii private din domeniu anunţate în oraş, până la finalul anului.

Constructorii mai au 4-5 luni de lucrări înainte de a se retrage din şantier, conform estimărilor actuale. Ulterior va fi, însă, necesar timp pentru echipare, avize şi consolidarea echipei de medici. Iniţial, termenul de finalizare a lucrărilor a fost anunţat pentru mai 2012.

Orădenii de la Pelican au demarat în primăvara anului 2011 lucrările pentru o nouă unitate la Cluj: un spital de opt etaje şi 330 de paturi, de pe Calea Turzii. Conducerea companiei a anunţat că lucrările ar trebui finalizate într-un an (respectiv mai 2012), perioadă la care se adaugă încă două luni necesare dotărilor. La finalul anului trecut, termenul pentru punerea în funcţiune a noului spital se amânase pentru prima jumătate din 2013. „Mai avem puţin până la deschidere, care sperăm noi să se întâmple până la final de an. Încercăm să prindem 2013; depindem însă de mulţi factori. Ca să poţi să deschizi şi să operezi din prima zi trebuie să ai totul pus la punct şi trebuie ca echipele să fie funcţionale, nu doar să ai clădirea gata", a menţionat Ovidiu Cacuci, director general al Pelican.

Constructorii estimează finalizarea lucrărilor pentru care au fost contractaţi în următoarele 4-5 luni. „După ce e gata construcţia, urmează etapa de dotare şi procedurile de obţinere a avizelor necesare funcţionării, iar aici lucrurile se mişcă destul de greu", a completat Cacuci. Unitatea de la Cluj, care va fi de patru ori mai mare decât cea operată în Oradea, va avea nevoie de cel puţin 200 de medici, a anunţat conducerea Pelican. Aceştia vor veni din Cluj, din alte oraşe, din mediul universitar, din ţară, dar şi din afara acesteia, susţin responsabili de proiect. „Există medici foarte buni în ţară, în Cluj, în străinătate, medici cu care vom putea colabora. Chiar dacă sistemul suferă în România, în condiţii bune şi plătiţi corespunzător, putem găsi specialişti pentru echipa de la Cluj. În acest subiect vom putea da mai multe detalii în toamnă", a spus Cacuci.

Conform proiectului anunţat, spitalul de la Cluj va avea 330 de paturi, fiind parte a grupului Pelican, furnizor privat de servicii medicale din Oradea. Investiţia a fost anunţată la 50 de milioane de euro. Centrul medical se află în construcţie pe terenul destinat iniţial unui centru de afaceri. Dezvoltatorul Globe Group a demarat înainte de izbucnirea crizei imobiliare procesul de avizare pentru un centru de afaceri, la aceeaşi adresă, obţinând şi autorizaţia de construire. Terenul de 10.000 mp, destinat proiectului de birouri, a fost vândut către Pelican, care a preluat proprietarea din vecinătatea unităţii de bricolaj BauMax şi i-a schimbat destinaţia: teren pentru noul spital.

Cealaltă unitate medicală de mari dimensiuni anunţată în ultimii ani la Cluj ar fi trebuit să fie operaţională în acest an. Nici proiectul Centrului de Sănătate Transilvania nu a respectat însă calendarul anunţat. Dezvoltatorii clădirii Global Plaza din parcul industrial public Tetarom I, asociaţii CBC Development Design, au decis să realizeze un complex medical în imobilul ridicat cu destinaţia de centru de afaceri. Imobilul din Tetarom I este deja ridicat, dar asociaţii CBC au decis, după începerea construcţiei, să schimbe destinaţia gândită iniţial şi să renunţe la centrul de afaceri. Potrivit acestora, 20-30% din investiţie, respectiv clădirea, a fost realizată de CBC. Conform planurilor anunţate cu ocazia lansării proiectului CBC, Global Plaza urma să fie un centru de afaceri (hotel Ramada, săli de conferinţe, birouri, spaţii comerciale şi de servicii) care să deservească parcul industrial.

Explicatie foto: Centrul medical de pe Calea Turzii a primit un nou termen de inaugurare

 

Comenteaza