Standard & Poor's: legea dării în plată ne poate scădea ratingul de ţară

Standard & Poor's: legea dării în plată ne poate scădea ratingul de ţară
Agenția de rating Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în moneda locală, cu perspectivă stabilă.

Reconfirmarea ratingului și perspectivei stabile este susținută de nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, pe fondul unei perspective de creștere economică semnificativă.

Agenția apreciază că deși se așteaptă ca măsurile de relaxare fiscală să majoreze deficitele fiscale și externe, ele se vor situa la niveluri gestionabile, acceptabile, fără a reveni la cele înregistrate în 2008.

S&P semnalează că instabilitatea legislativă poate genera riscuri de înrăutățire a ratingului de țară, referindu-se în mod special la proiectul legislativ privind darea în plată, având în vedere impactul negativ asupra condițiilor de finanțare pentru sectorul privat.

Agenția de rating menționează că ratingurile ar putea fi îmbunătățite dacă consolidarea bugetară va fi reluată și datoria guvernamentală netă va intra pe o traiectorie descendentă și în cazul în care restructurarea întreprinderilor de stat va fi implementată cu succes.

S&P este una dintre cele mai importante trei agenţii de rating din lume, alături de Moody's şi Fitch Ratings. Din 1966, S&P este parte a trustului de presă McGraw-Hill. Pe piaţa ratingului mondial, S&P şi Moody's aveau 80% cotă de piaţă, iar Fitch, o cotă de piaţă de 12% în 2011.

Comenteaza