Tăriceanu: Există toate premisele ca legea privind reducerea CAS să fie readoptată fără modificări
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Aug 2014, 17:28
- Economie
- Ascultă știrea
"Parlamentul, la iniţiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Preşedintele a returnat-o constituţional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premisele ca această lege să fie readoptată fără modificări de Parlament cu o majoritate covârşitoare în cadrul sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare", spune Tăriceanu, potrivit unui comunicat transmis vineri de Partidul Liberal Reformator.
Liderul PLR consideră că preşedintele Traian Băsescu "a folosit drept pretext" al declaraţiei sale de joi seară "preocuparea privind eventuale efecte negative ce s-ar putea manifesta ca urmare a reducerii CAS cu 5 procente", motivul intervenţiei fiind, în opinia sa, implicarea în campania electorală.
"Trebuie să împrospătez memoria publică pentru ca oamenii să înţeleagă ipocrizia din declaraţia domnului preşedinte şi faptul că nu reducerea CAS a fost motivul intervenţiei sale, ci implicarea sa neconstituţională, aşa cum procedează de ani de zile, în campania electorală", a susţinut Tăriceanu.
"Înaintea alegerilor din 2008, preşedintele Băsescu conducea o propagandă ieftină şi populistă alături de Emil Boc şi PDL, susţinând creşterea salariilor profesorilor cu 50%, în ciuda faptului că nu existau resurse bugetare pentru o asemenea cheltuială. Cu riscul de a pierde din popularitatea câştigată timp de 4 ani ca prim ministru, m-am opus public acestei susţineri. Atunci nu-i păsa de dezechilibrele bugetare ce ar fi urmat, dacă eu cedam. Acum se preface că îi pasă. În 2009, înaintea alegerilor prezidenţiale, când era practic primul ministru al României şi era preocupat doar de realegerea sa, n-a fost de acord cu reducerea unor cheltuieli bugetare, fapt care a avut repercusiuni majore în 2010, care au dus la tăierea salariilor şi a pensiilor. Acum se preface că îi pasă de echilibrul bugetar", a adăugat el.
Potrivit lui Tăriceanu, "discursul de ieri (joi - n.r.) al preşedintelui a avut ca unic scop implicarea în campania electorală pentru prezidenţiale în favoarea partidului pe care l-a inventat". "Cu excepţia PMP, a pus toate celelalte partide în aceeaşi "oală", a atacat PDL şi PNL, pentru derutarea electoratului. Am spus-o şi o repet: în ciuda acestor atacuri de faţadă, menite să creeze confuzie, "marele partid" de dreapta nu este de dreapta, ci este creaţia lui Traian Băsescu, prin care încearcă să-şi păstreze puterea şi după încheierea mandatului său", a mai susţinut liderul PLR.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii" şi că, în mod egal, PSD, PNL şi PDL "îi mint pe români pentru a le lua voturile".
Şeful statului a făcut aceste declaraţii în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, în care a arătat că, "în conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune".
"Pe acest fond, astăzi (joi - n.r.) s-a lansat corul mincinoşilor, corul incompetenţilor, când prim-ministrul şi, începând de astăzi, cu toată forţa, şi noii lui aliaţi în dezechilibrarea economică a ţării, Alianţa Creştin Liberală, formată din PNL şi PDL, cer convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS", a spus el.
Preşedintele Băsescu a arătat că el îşi doreşte reducerea CAS dacă este posibil şi a menţionat că, însă, rectificarea bugetară arată că nu există resurse pentru reducerea CAS nici măcar pentru anul 2014.
"Am văzut această realitate, acest film l-am trăit pe pielea mea şi îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi, pentru că dacă se lasă păcăliţi, la anul ei vor plăti costul naivităţii. Ieşirea din criză se va face pe spinarea românilor, dacă apucăm să intrăm în criză. Nu am să uit niciodată 2010, cu măsurile care au fost impuse pentru a ne reechilibra, după nişte acţiuni, măsuri propagandistice care vizau câştigarea alegerilor de către Tăriceanu şi gruparea lui, căreia nu i-a fost milă de populaţie, a amăgit-o cu nişte venituri suplimentare, după care a venit factura crizei. În momentul de faţă consider că, în mod egal, liderii marilor formaţiuni politice de la putere şi de la opoziţie sunt la fel de iresponsabili şi mincinoşi, fie că vorbim de Ponta, fie că vorbim de Iohannis, fie că vorbim de Blaga. Clamează reducerea CAS şi vor băga ţara în criză", a continuat Traian Băsescu.
Parlamentarii ACL împreună cu parlamentari de la alte formaţiuni politice au depus semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, pe data de 18 august, respectiv pe 19 august pentru a se dezbate legea privind reducerea CAS.
Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ACL a strâns câte o treime din numărul necesar de semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare, arătând că alături de parlamentarii ACL au semnat în acest sens şi parlamentari aparţinând PPDD, PMP, minorităţilor naţionale şi independenţilor.
"Anunţăm faptul că parlamentarii ACL împreună cu parlamentari din alte formaţiuni politice şi cu parlamentari independenţi am depus ieri semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Sesiunea extraordinară a Senatului se va desfăşura luni 18 august, sesiunea extraordinară a Camerei se va desfăşura marţi 19 august. La Senat am depus 58 de semnături, faţă de 56 de semnături necesare, adică minim o treime din numărul senatorilor. Subiectul convocării sesiunii extraordinare este dezbaterea legii reducerii cu cinci procente a CAS în urma cererii de reexaminare formulată de preşedinte. La Camera Deputaţilor o treime dintre deputaţi au semnat 136 de deputaţi faţă de 135 cât este necesar", a precizat Ludovic Orban.
Senatul, convocat în sesiune extraordinară, se va întruni în plen, în 18 august , de ora 16,00, la sediul din Palatul Parlamentului, potrivit unui comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit comunicatului preşedintele Senatului "convoacă Biroul Permanent în data de 18 august 2014, ora 14.00".
Conform prevederilor constituţionale, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, iar convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.