Tăvălugul scumpirilor a trecut peste Cluj

Tăvălugul scumpirilor a trecut peste Cluj
Peste noapte s-au majorat cu 5% preţurile la benzină, motorină, bilete de tren, TV cablu, carne, lactate, pâine, legume, fructe, ţigări, apă. Aerul e încă pe gratis.

 Angajaţii magazinelor au pornit într-un adevărat maraton de schimbare a preţurilor în ultimele 24 de ore. în toate unităţile imaginea era aceeaşi: salariaţi care înlocuiesc vechile etichete, cu taxa pe valoare adăugată (TVA) de 19%, cu noile preţuri, cu “biruri” de 24%.

 

Mesajul transmis de conducerea magazinelor vine pe o singură voce: clienţii sunt atenţionaţi că la case preţurile ar putea să difere de cele de la rafturi, deoarece modificările de la ultimele nu s-au încheiat. “Modificările în sistem s-au realizat de miercuri, însă la rafturi încă nu s-au încheiat. Oamenii au muncit toată noaptea, dar nu am terminat. Vor trebui să mai vină aproape încă o noapte ca să încheiem”, declară Doina Mureşan, reprezentant al hipermarketului Carrefour.

 

Dacă în ultimele zile aglomeraţia din magazine semăna cu una de dinaintea sărbătorilor, joi bătea vântul prin raioane. “A fost lume multă, n-am mai văzut aşa ceva. S-au speriat oamenii. Nu înţeleg de ce, eu una nu îmi fac provizii, dar probabil că oamenii se tem. Au cumpărat tot felul de lucruri, nu numai alimente. Au luat haine, detergenţi. S-au înghesuit la lucrurile pe care le aveau planificate pe mai târziu şi au zis să nu mai aştepte. A fost ca la promoţii”, mărturiseşte angajata unui supermarket.

 

“Eu nu-mi permit să cresc preţurile, prefer să tai din adaosul comercial. Dacă le ridic cu 5%, iar cel de la magazinul de lângă mine nu face asta, atunci risc să dau faliment”, ne-a mărturisit Emil, proprietarul unui magazin în comuna Chinteni. Preţuri neschimbate pot fi întâlnite şi în unele mari magazine care au distribuit deja cataloage pe piaţă sau care aveau în derulare promoţii.

 

 “La produsele care erau trecute în catalog nu am putut modifica preţurile fiindcă nu ar fi fost corect faţă de cumpărători. Cataloagele au fost distribuite mai demult, iar preţurile s-au modificat ieri. La aceste produse nu putem interveni până ce nu trece perioada de valabilitate a cataloagelor, care se încheie la 12 iulie”, spune Mureşan. Politica a fost adoptată şi de alte hipermarketuri. Real anunţă că va păstra neschimbată oferta promoţională aferentă perioadei 1-14 iulie.

 

 “Majorarea TVA pentru catalogul promoţional al Real, aferent perioadei 1-14 iulie 2010, va fi suportată integral de către companie, astfel încât clienţii pot achiziţiona produsele din acest catalog cu preţurile neschimbate”,  precizează conducerea companiei. în afara produselor incluse în cataloage sau promoţii, scumpirile sunt generalizate.

 

Unul dintre cele mai ieftine sortimente de ulei a ajuns de la 3,65 la 3,85 lei. La carne, majorarea este cuprinsă între 45 şi 67 de bani. Un kilogram de pulpe de pui cu os costă 11,45 lei/kg, faţă de 10,99 lei în urmă cu două zile. La pieptul de pui scumpirea este de la 13,99 la 14,60 lei/kg, iar la pulpele dezosate, de la 16,43 la 17,20 lei/kg. Pulpa de porc se vinde cu 14,35 lei/kg faţă de 13,63 înainte, iar cotletul de porc s-a scumpit de la 22,26 la 23,44 lei/kg.

 

Un kilogram de roşii a ajuns la 3,65 lei/kg, faţă de 3,45 lei, ceapa verde s-a scumpit cu 5 bani, la 1,05 lei, iar 1 kg de cartofi noi costă 1,30 lei faţă de 1,25 lei cât era până la 1 iulie. Pâinea de 1 kg s-a scumpit cu aproape 15 bani, până la 3,10 lei, iar laptele este mai costisitor cu 15-20 de bani, în funcţie de sortiment. Cel mai ieftin tip de zahăr s-a majorat cu 20 de bani, cele mai mici preţuri fiind 2,84-3 lei/kg. La apă, scumpirea este, în medie, de 6 bani: o sticlă de 2 l, care până acum costa 1,89 lei, se vinde cu 1,95 lei.

 

Printre majorările care îi ard cel mai mult la buzunar pe clujeni sunt cele la carburanţi. în momentul de faţă, benzina Premium se găseşte la benzinăriile Petrom cu 4,6 lei/litru, iar motorina cea mai ieftină, la Lukoil, 4,62 lei/l (Euroluk Diesel). Conducerea Regiei Autonome de Transport Urban Călători Cluj a anunţat că biletele şi abonamentele de autobuz nu se vor scumpi în perioada următoare. Nici TAROM nu a operat majorări de tarife în urma modificării TVA-ului. încă.

 

“Săptămâna trecută au fost nişte modificări ca urmare a deprecierii leului, dar acum nu am primit nici o înştiinţare despre scumpire”, spun reprezentanţii TAROM Cluj. în schimb, Regionala CFR Cluj a precizat că majorarea TVA-ului se va resimţi în tarifele plătite de călători. Nemodificate rămân până în 1 ianuarie 2011 tarifele la energia electrică, în vreme ce la gaze urmează să fie anunţată o decizie în zilele următoare. Abonamentele la programele TV furnizate pe cablu sau în eter vor avea preţuri majorate din 1 iulie. “Tarifele vor creşte în conformitate cu majorarea TVA la 24%”, a confirmat serviciul de relaţii cu publicul al UPC.

 

Preţuri în magazine

 

Piept pui         14,60 lei/kg

Pulpă porc      14,35 lei/kg

Pâine                 3,10 lei/kg

Roşii                 3,65 lei/kg

Lapte                   2,86 lei/l

Ceapă verde      1,05 lei/leg.

Morcovi           1,79 lei/kg

Cartofi noi       1,29 lei/kg

Comenteaza