Update Taximetriștii din Cluj vor să urce tarifele. Fix de Untold

Taximetriștii din Cluj vor să urce tarifele. Fix de Untold
Taximetriștii din Cluj vor să urce tarifele. Fix de Untold
Taximetriștii din Cluj vor să urce tarifele cu 50%, fix de Untold

Companiile de taximetrie din oraș au cerut municipalității ca de la 1 august să aprobe scumpirea tarifelor la 3,75 lei/km pe timp de zi și la 4,50 lei/km pe timp de noapte. În prezent tariful practicat de majoritatea societăților este de 2,25 lei ziua.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania (AMTT) a prezentat municipalității un document cu tarifele maximale cu care membrii săi vor să opereze de la 1 august. Acestea sunt de 3,75 lei/km, plus 3,75 lei pornirea, pe timp de zi; de 4,50 lei/km, plus 4,50 lei/km, pe timp de noapte; urmând ca staționarea să fie taxată cu 37,50 lei / oră ziua, respectiv 45,00 lei / oră noaptea.

Cererea a fost înregistrată în 28 iunie la serviciul siguranța circulației urbane, rețele edilitare și transport local din cadrul Primăriei Cluj-Napoca (PCN). De remarcat că asociația care a formulat solicitatea își are sediul nu în reședința de județ, ci într-un apartament din comuna Florești, situat pe strada Porii nr. 154.  

“Vă transmitem în conformitate cu prevederile art. 11, pct. a) și b) din ordinul nr. 243/03.12.2007, emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, justificarea propunerii de modificare a tarifelor de transport în regim de taxi, pe baza unui memoriu tehnico-economic, ce prezintă oportunitatea fundamentării tarifelor datorită creșterii principalelor elemente de cheltuieli”, conform șefului AMTT, Viorel Tătar.

Scumpirile propuse de taximetriști ar urma să fie aplicate exact la debutul Untold, festival cu 355.000 de participanți în 2018, programat acum în perioada 1-4 august, eveniment de pe urma căruia șoferii profilați pe activitatea de taximetrie obțin în fiecare an încasări consistente.

Anul trecut, companiile de ridesharing Uber și Bolt au practicat tarife enorme cu ocazia unuia dintre cele mai mari festivaluri din Europa, o cursă în Cluj-Napoca ajungând să coste și 5 euro/km. Motivarea Uber a fost că declanșarea acestui tarif dinamic se produce atunci când sunt puține mașini în raport cu cererea, utilizatorii fiind notificați în timp real de creșterea prețului.

Consiliul Local Cluj-Napoca a stabilit printr-o hotărâre aprobată în 2018 tariful maximal de distanță pe timp de zi la 2,25 lei/km, iar tariful pe timp de noapte, la 3 lei/km. Între aceste limite fiecare dispecerat și-a stabilit tarifele practicate, aceleași pentru toate taximetrele arondate dispeceratului respectiv. 

Primăria a dispus scumpirea cu 25% a biletelor la transportul în comun de la 1 octombrie 2018, de la 2 la 2,50 lei, dar nu a aprobat solicitarea taximetriștilor de mărire a tarifelor, formulată din aprilie 2018, pe care o motivau ca urmare a creșterii prețurilor de consum.

Cererea de majorare era de la 2,25 la 2,50 lei/km pe timp de zi, respectiv de la 3 la 3,50 lei/km pe timp de noapte. "Vorbim despre un business şi dacă nu aduce profit, investiţiile vor scădea şi nu ne dorim să ajungem la nivelul taximetriei din Bucureşti", spunea Ioan Pugna, reprezentantul taximetriștilor. 

VEZI De ce nu se scumpesc și taxiurile în Cluj?

Viceprimarul Dan Tarcea le-a reproșat patronilor societăților de taximetrie nu s-au putut pune de acord. "Marea majoritate au spus că nu sunt întemeiate solicitările şi că tariful actual practicat este suficient de mare încât să își poată desfăşura activitatea în condiţii optime". Primăria are în evidențele sale 2.469 de autorizații de practicare a serviciului de taximetrie.

Consiliul Concurenței: solicitarea este legală

"AMTT a transmis PCN o propunere de stabilire a unor noi tarife maximale pentru transportatorii autorizați, nu o solicitare de majorare „în masă” a tarifelor de distanță. Conform prevederilor legii, asociațiile profesionale au posibilitatea de a solicita autorităților administrației publice locale stabilirea sau modificarea tarifelor maximale, în baza unei propuneri și a unor documente care să justifice necesitatea modificării. Autoritatea locală este cea care analizează documentele și decide modificarea sau păstrarea tarifelor maximale. În același timp, transportatorii autorizați sunt obligați să se raporteze la nivelul tarifelor maximale stabilite de autoritățile publice locale atunci când își stabilesc propriile tarife, care nu trebuie să depășească nivelul maxim stabilit", s-a pronunțat Consiliul Concurenței din România, la solicitarea ZIUA de CLUJ. 

Comenteaza