Terapia: “Învățământul dual se răzbună. Viitorii meseriași vor avea un avantaj față de copiii care stau acasă”
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Noi 2020, 14:20
- Economie
- Ascultă știrea
În timp ce majoritatea elevilor din Cluj stau acasă, producătorii Terapia (medicamente) și Farmec (cosmetice) derulează stagii de practică, și în această perioadă, pentru 80 de copii.
“Chiar și cu școlile închise tinerii vin la practică, nimeni nu ne-a împiedicat. Dimpotrivă, putem aloca mai mult timp pentru practică. Facem practica în condiţiile în care aplicăm toate măsurile de protecţie. Este o experienţă bună şi pentru copii: învaţă cum să aplice măsurile şi în afară. Mai mult, acolo unde legea ne permite, intenţionăm să angajăm deja tinerii cu jumătate de normă”, a declarat Dragoş Damian, CEO al Terapia.
El consideră că învăţământul dual se răzbună în această perioadă, pentru că, deşi a fost văzut mereu ca fiind pentru cei “mai slabi” la învăţătură, este singurul domeniu în care tinerii păstrează legătura cu viitoarea lor carieră, în vreme ce învăţământul la distanţă, prin închiderea şcolilor, va crea dezechilibre enorme pentru restul copiilor, pentru dezvoltarea unei generaţii, conform ZF.
Riscul pentru cei care investesc în învăţământul dual este ca la capătul celor trei ani de studii tinerii să opteze pentru alt loc de muncă, în detrimentul companiei care a participat la formarea lor, inclusiv prin burse.
“Am atenţionat guvernele că ar trebui să existe legislaţie care sa protejeze angajatorii care investesc în acest domeniu - tinerii să rămână la angajatorul unde au efectuat practica și care le-a plătit bursa cel puțin o perioadă de timp egală cu perioada de școlarizare, dar nu am primit răspuns încă. Asta în contextul în care companiile care plasează forța de muncă din străinătate au contract de loialitate de 2-3 ani cu muncitorii”, a spus oficialul Terapia.
Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România) a arătat că firmele cer Ministerului Educaţiei Naționale stabilirea unui cadru legal pentru ca elevii din învăţământul dual să facă stagii de practică în firme şi în pandemie.
Companiile solicită identificarea unor soluţii pentru derularea învăţământului dual în această perioadă, angajatorii atrăgând atenţia că lipsa aceastor stagii se va vedea în rezultatele elevilor, dar şi în capacitatea lor de a se integra rapid pe piaţa muncii.
În vară, companiile s-au pregătit să primească elevii în practică şi au luat aceleaşi măsuri ca şi în cazul angajaţilor pentru a minimaliza riscurile de infectare, chiar cu o creştere semnificativă a costurilor. Conform AHK, în perioada de început de toamnă, când elevii au fost la practică şi au existat cazuri de infectare, ele au rezultat din mediul privat al elevului.