TIFF schimbă centrul oraşului

TIFF schimbă centrul oraşului
Pentru 10 zile, ecranul revine în mijlocul Clujului. Piaţa Unirii se transformă în cinema în aer liber pe timp de noapte. Pavilionul de la Zilele Arhitecturii va fi integrat în peisaj.

Casa TIFF, sediu al festivalului de film, se pregăteşte de asemenea pentru cele 10 zile de evenimente legate de film, chiar dacă restaurarea şi reamenajarea imobilului monument istoric nu au ajuns încă la final, din lipsă de fonduri. Lucrările în şantier se reiau după TIFF.

Piaţa Unirii va fi inclusă în circuitul de festival, cu puncte de informare şi cu spaţii pentru evenimente, iar pe timp de noapte se transformă în cinematograf în aer liber. „Conceptul de anul trecut se păstrează, dar va fi în plus pavilionul instalat cu ocazia Zilelor Arhitecturii, pe care sperăm să putem să îl folosim pentru evenimente. Aşteptăm şi noi să vedem că ajunge în forma finală, de proiect. Vom avea din nou întâlniri zilnice cu regizorii şi invitaţii, standuri cu DVD-uri, toate elementele de anul trecut", a explicat Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

„Acum în peisaj va fi introdus şi pavilionul ridicat cu ocazia Zilelor Arhitecturii. Acesta rămâne în picioare şi pe perioada Zilelor Clujului, şi pentru TIFF. Ecranul pentru filme se instalează pe latura de est a pieţei şi vor fi aduse, de asemenea, scaune pentru vizionări", a menţionat arhitectul şef al oraşului, Ligia Subţirică. „Noi am realizat un plan de mobilare pe care organizatorii TIFF l-au folosit, care se pare că a funcţionat bine, aşa că probabil e folosit în continuare. La ediţia din acest an se mai integrează şi pavilionul de lemn. Amenajarea are cele două scenarii: pe timpul zilei piaţa rămâne liberă, pentru publicul larg, iar seara se proiectează filme", a completat arhitectul Eugen Pănescu, asociat al Planwerk, biroul care a propus proiectul de organizare a zonei şi cel responsabil de proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii şi a Bulevardului Eroilor, deocamdată parţial pus în practică.

De asemenea, Casa TIFF, unul dintre punctele centrale ale festivalului, intră în circuitul de evenimente. „Vom avea proiecţii de filme şi seri de jazz. Din păcate, deşi mi-aş fi dorit să avem întreg spaţiul funcţional, fondurile nu au fost suficiente. Sper să ducem la capăt şi acest proiect şi să avem modulele de ateliere şi worksopuri (legate de industria de cinema - n.r ed.) funcţionale din toamnă", a menţionat Giurgiu. Bugetul necesar pentru finalizarea lucrărilor la Casa TIFF este estimat la 80-100.000 de euro.

Casa TIFF, proiect al Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (organizator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania), a fost inaugurată la ediţia de anul trecut, însă transformarea casei (clasificată ca monument istoric) necesită încă intervenţii. Situată pe str. Universităţii nr. 6, Casa TIFF se află în centrul istoric al oraşului, unde beneficiază de 1.000 mp de spaţii. Aici au fost organizate diverse evenimente, iar casa găzduieşte şi o cafenea, o terasă şi un club. „Deocamdată se amenajează curtea, se pregăteşte de festival, iar după aceea urmează să continue şantierul. Vor mai fi necesare diverse intervenţii: terminarea faţadelor, lucrări la corpul netencuit, reparaţii la acoperiş", a precizat arhitectul Eugen Pănescu.

10 zile de filme

Ajuns la ediţia a XII-a, TIFF,  cel mai important festival de film  din ţară,  se desfăşoară  în acest an la Cluj în perioada  31 mai-9 iunie.

 

 

 

Etichete
Comenteaza