Țigările electronice trebuie să aibă etichete informative și de avertizare cu text și fotografii / Câți români fumează acest tip de țigări

Țigările electronice trebuie să aibă etichete informative și de avertizare cu text și fotografii / Câți români fumează acest tip de țigări
| Foto: AP / Mediafax Foto

Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conţin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum şi produsele din tutun încălzit vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare şi cu avertismentele de sănătate combinate.

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, că produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conţin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum şi produsele din tutun încălzit vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare şi cu avertismentele de sănătate combinate (text şi fotografie), conform unei Ordonanţe aprobată de Guvernul României şi care transpune în legislaţia naţională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European şi a Consiliului.

Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativităţii unei etichetări corespunzătoare.

„Adoptarea actului normativ este determinată de creşterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depăşit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii. Beneficiarii direcţi ai reglementării sunt adulţii şi tinerii care au folosit / folosesc ţigări electronice sau dispozitive electronice”, transmite MS.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulţii care folosesc zilnic sau ocazional ţigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populaţiei.

Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populaţia adultă fumează ţigări electronice sau dispozitive electronice .

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de ţară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21.000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun şi peste 15.000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

Comenteaza