Țigările merg bine la Cluj. Afaceri de aproape 1 miliard de lei pentru o companie locală

Țigările merg bine la Cluj. Afaceri de aproape 1 miliard de lei pentru o companie locală
| Foto: economica.net

Distribuitorul clujean de țigarete, Punctual Comimpex și-a crescut afacerile anul trecut, odată cu plusul de 2% pe care l-a cunoscut piața de țigări. Firma locală e în topul marilor jucători de pe piața din România.

Punctual Comimpex din Cluj-Napoca este o firmă care activează în domeniul distribuţiei de ţigări și este deţinută de antreprenorul Vasile Mureşan. Compania a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri de peste 913,7 mil. lei (185,7 mil. euro), potrivit datelor transmise de companie către ZF. Cifra de afaceri raportată pentru anul trecut este cu 7% mai mare față de 2021, când firma rapirta afaceri de 850.868.579 milioane de lei și un profit de 12.200.057 milioane de lei, conform datelor consultate de ZIUA DE CLUJ pe site-ul termene.ro. Distribuitorul clujean se numără printre cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români, potrivit clasamentului realizat de ZF.

Țigările merg mai bine de când a scăzut contrabanda

„Anul trecut piaţa de ţigarete a avut o creştere cuprinsă între 1-2% faţă de anul anterior. Această creştere este datorată diminuării semnificative a contrabandei, aşa numita «piaţă neagră de ţigarete», aspect care a generat o creştere a volumelor pe segmentul de ţigări ieftine, low cigarettes. Estimările pentru 2023 sunt la nivelul realizărilor din anului 2022, ţinând cont de impactul inflaţiei în comportamentul de achiziţie al consumatorilor, atât cantitativ cât şi calitativ, aspect ce generează o migrare a consumatorilor de pe un segment de produse mai scump către unul mai ieftin’’, a declarat Vasile Mureşan, administratorul companiei Punctual Comimpex pentru ZF, în cadrul unei emisiuni susținută de Banca Transilvania (BT).

Cei mai mulți fumători sunt din mediul rural

Compania are sediul în Cluj-Napoca, însă are puncte de lucru în judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Alba, Constanţa şi Maramureş. Printre furnizori se numără companiile producătoare şi importatoare de ţigarete din România (BAT, JTI, Philip Morris Interntional, Imperial Tobacco, HTS Hongta, KTI International Tutunul România), iar clienţii provin în principal din mediul rural, din zona ariei proprii de distribuţie. În 2018 a fost înfiinţată o divizie de distribuţie de băuturi în cadrul companiei Punctual Comimpex, prin preluarea unei alte firme din cadrul grupului, care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Cluj.

„Principalele probleme cu care se confruntă firmele de distribuţie sunt creşterea costurilor de distribuţie, urmată de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, cele două aspecte impactând profitabilitatea companiilor. Aceste creşteri ale costurilor de distribuţie sunt generate de cheltuieli cu combustibil cu 45% mai mari faţă de 2021, costuri de achiziţie flotă cu 35% mai mari faţă 2021, costuri bancare şi creşteri salariale’’, a mai spus Vasile Mureşan.

Un pachet de țigări a sărit de ceva ani de pragul psihologic de 20 de lei, practic, mai mult decât 1 leu/bucată, iar în prezent, acesta ajunge să coste chiar 25,50 lei, preț similar cu cel plătit pe meniul zilei.

Firma distribuitoare de țigări din Cluj investit anul trecut 1,9 mil. lei pentru înnoirea flotei auto şi în programe IT, iar pentru anul în curs şi-a bugetat investiţii de 1,5 mil. lei. Punctual Comimpex a ajuns în prezent la 126 de angajaţi.

România pe podiumul producătorilor de țigări din UE

Compania a fost înfiinţată în anul 1993 la Cluj-Napoca şi este deţinută de omul de afaceri Vasile Mureşan. Sectorul distribuţiei de bunuri de larg consum se ridică la peste 10 miliarde de lei, mai estimează ZF. Principalii jucători de pe piaţă sunt Aquila, Interbrands, Ma­cro­mex, Punctual Comimpex şi Amigo & Intercost. România este al treilea cel mai mare producător de ţigări din Uniunea Europeană, după Germania şi Polonia.

Comenteaza