Video Timișoara bate Clujul la spațiile de birouri. Gigantul Openville vine cu 100.000 mp

Timișoara bate Clujul la spațiile de birouri. Gigantul Openville vine cu 100.000 mp
Complexul mixt care se ridică în Timișoara va costa 220 de milioane de euro | Foto: Openville

Orașul bănățean a devenit cea mai mare piaţă de birouri din afara capitalei la jumătatea acestui an, depăşind pentru prima dată cea în funcţiune în Cluj-Napoca, arată compania de consultanță Activ Property Services (APS).

Această evoluţie este o urmare a volumelor record de activitate consemnate în Timișoara în ultimii doi ani, atât în ceea ce priveşte livrările de stoc nou, cât şi în ceea ce priveşte volumul de tranzacţii de închiriere.

Stocul de birouri din Timişoara a crescut cu 53.000 mp în primele şase luni din 2018, depăşind deja cu 26% livrările record ale anului trecut. Ca urmare a acestei evoluţii, stocul modern speculativ în funcţiune a crescut la 180.000 mp, corespunzător unei densităţi de 564 mp la mia de locuitori, depăşind cu 30.000 mp stocul similar în funcţiune din Cluj-Napoca (150.000 mp).

"Piaţa de birouri din Timişoara înregistrează cea mai efervescentă perioadă de creştere din istoria ei, dezvoltându-se accelerat cu clădiri noi de clasa A, cele mai multe amplasate în zona centrală extinsă. În ultimul an şi jumătate au fost livraţi 95.000 mp de birouri, reprezentând o dublare a stocului în funcţiune.

Creşterea stocului a fost susţinută de volumele record ale cererii din ultimii doi ani, fiind înregistrate tranzacţii majore însumând 41.500 mp în 2016 şi de 39.000 mp anul trecut. Volumul de închirieri din semestrul I s-a ridicat la 8.000 mp. Cea mai mare pondere a fost reprezentată de consolidări ale marilor ocupanţi în sedii noi, activităţi de extindere, dar şi noi intrări", a precizat Felicia Vasiu, managerul biroului APS Timişoara.

Până la sfârşitul anului aici urmează să mai fie finalizată o clădire, astfel încât livrările de birouri noi ale anului 2018 vor urca la 71.000 mp, record anual pentru un oraş din afara capitalei, mai precizează compania.

Openville, un gigant de 220 de milioane de euro
Cel mai mare proiect cu destinaţie mixtă din vestul României, Openville, este dezvoltat de companiile Iulius şi Atterbury Europe. Acesta va fi inaugurat în trimestrul patru al anului, prin finalizarea primei etape. Proiectul integrează actualul Iulius Mall Timișoara și va cuprinde funcţiuni de office, retail, parc şi entertainment. Etapa 1 include trei clădiri de birouri (50.000 mp), cea mai înaltă clădire din România (27 de etaje, 50.000 mp), 47.000 mp de retail adiţionali, parc de 55.000 mp, 1.500 de noi locuri de parcare. Una dintre principalele atracţii va fi parcul suspendat, cel mai mare din România. Openville reprezintă o investiţie de 220 milioane de euro, cea mai mare infuzie de capital privat în real estate din vestul ţării.
Comenteaza