Ştirea că bancnota de 50 de euro va fi retrasă, FAKE-NEWS / Precizări urgente de la Banca Centrală Europeană
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Apr 2025, 07:29
- Economie
- Ascultă știrea

După ce o ştire care a circulat în mediul online săptămâna trecută şi în care se spunea că bancnota de 50 de euro urmează să fie retrasă din circulaţie, începând cu luna aprilie, a făcut furori, Banca Centrală Europeană a transmis precizări urgente.
Informaţia că bancnota de 50 de euro nu va mai putea fi folosită din aprilie, răspândită inclusiv în România, s-a dovedit a fi un fake-news. Vestea falsă a apucat să provoace pagube în economia Spaniei, a informat profit.ro.
Chiar dacă informaţia de la care a plecat toată nebunia a fost ştearsă, Banca centrală a Spaniei a simţit nevoia să iasă cu precizări. Oficialii au confirmat că nu au emis niciun ordin de retragere a vreunei bancnote și că toate bancnotele pot fi folosite în continuare, fără ca vreuna să-și piardă valoarea.
De la ce a pornit confuzia
Se pare că de vină ar fi procesul în care banca verifică autenticitatea și starea bancnotelor returnate de instituțiile de credit. Cele care sunt uzate sau deteriorate sunt retrase și distruse, iar în locul lor sunt emise bancnote noi. Cele aflate în stare bună sunt reintroduse în circulație.
Banca Spaniei a subliniat că acest proces se aplică tuturor bancnotelor, nu doar celor de 50 de euro: "Unul dintre motivele pentru care încercăm să menținem bancnotele într-o stare bună este acela de a facilita verificarea elementelor de siguranță. Deși bancnotele sunt fabricate să reziste, ele se uzează în timp, prin utilizare frecventă", mai scrie sursa citată.
Cum a reacţionat Banca Centrală Europeană
Oficialii de la Banca Centrală Europeană au trebuit să intervină şi să facă lumină în privinţa bancnotelor. „Nici Banco de España, nici vreo altă bancă centrală din zona euro nu a ordonat retragerea vreunei bancnote sau monede euro. Toate bancnotele euro rămân valabile și în circulație", au transmis cei de la BCE, care au mai precizat că orice monedă digitală ar fi complementară numerarului, nu un înlocuitor al acestuia.
„Bancnotele de 50 de euro deteriorate pot fi mai greu de identificat ca fiind autentice și pot crea probleme în validarea automată. Sau poate că sunt pur și simplu mai predispuse la degradare, mai ales dacă circulă în medii asociate cu activități infracționale", a afirmat Michael Levi, profesor de criminologie la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie), vorbind despre confuzia din jurul bancnotei de 50 de euro.