Topul salariilor date de angajatorii din UE

Topul salariilor date de angajatorii din UE
Deschiderea granițelor pentru românii avizi de muncă în UE este un moment istoric, cu consecințe majore, căci afară nu ne pleacă numai muncitorii necalificați sau potențialii infractori, ci și o bună parte din (puținele) elite, scrie Capital.ro.

La nivelul anului 2012, românii au ocupat una dintre primele poziții în clasamentul celor mai mari valuri de imigranți în Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia, Spania și Portugalia (și, atenție, analiza este făcută exclusiv la nivelul statelor membre OCDE). Numai în primele șase luni ale acestui an, în Germania au intrat 70.000 de români.

Nu suntem nația care exportă cei mai mulți emigranți (deși ne clasăm îngrijorător de sus în clasamenul global). Ne adjudecăm, însă, recordul nefericit al celor mai mulți emigranți cu studii superioare - 18,5% din total, față de media europeană de doar 5%.

Ca să ne dăm seama de proporțiile fenomenului, este suficient să reamintim că avem cei mai puțini absolvenți de facultate de pe continent. Dintre aceștia, grosso modo, o cincime își pun serviciile în slujba altor economii.

Și, din păcate, nu sunt toți doctori în științe sau specialiști angajați de mari companii, ci lucrează, majoritatea, în munca de jos. După cum arată o analiză recentă , „cei mai mulți români muncesc cu mâinile, nu cu capul, chiar și aceia care au calificări înalte. Aceștia renunță la pregătirea de bază și acceptă să fie plătiți cu salariul minim pe economie, însă nu se plâng, căci trăiesc foarte modest și își economisesc bună parte din sumele câștigate, valorizându-le în țara de origine".

În perspectivă, arată Diana Pociovălișteanu și Liana Badea, autoarele analizei, „observăm că, după o perioadă de adaptare, în care oamenii asimilează limba și deprind noi aptitudini profesionale, unii imigranți reușesc să ocupe locuri de muncă tot mai de calitate și tot mai apropiate de pregătirea inițială".

Pentru România, acest fenomen se traduce prin scăderea progresivă, dar masivă, a efectivelor de specialiști în educație, inginerie și sănătate. Mai mult, piața autohtonă a muncii începe deja să se confrunte cu goluri de personal în construcții, turism, textile și industria lemnului. Mai multe pe Capital.ro.

5 ţări în care ai LIBER la muncă după 1 ianuarie şi CÂŞTIGI mai bine decât în Marea Britanie

Sunt 9 ţări din Europa care vor fi obligate de la 1 ianuarie să renunţe la toate restricţiile pentru muncitorii români: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

LISTA cuprinde şi ţările cu cele mai mari salarii minime din UE - Luxemburg, Belgia şi Olanda. Alte două ţări cu salarii mari care îşi deschid TOTAL piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie sunt Irlanda şi Franţa.

În Luxemburg, ţara cu cel mai mare salariu minim din UE, Guvernul a decis să menţină în vigoare măsurile naţionale aplicate statelor UE 10 începând cu data de 01.04.2004. Aceste restrictii sunt valabile si pentru cetatenii romani, dar vor expira la 31 decembrie 2013

Sectoarele in care se acordă permise de muncă în conformitate cu o procedură minimală şi simplificată sunt: agricultură, hotelier, viticultură. Pentru celelalte sectoare, în funcţie de situaţia de pe piaţa forţei de muncă, procedura acordării permisului de muncă poate fi simplificată şi perioadele de graţie reduse.

Din 2014 românii pot cîştiga minim 1.874 de euro pe lună dacă îşi găsesc un angajator luxemburghez dispus să îi recruteze.

Belgia este o altă ţară în care salariile sunt mult mai bune decât în Marea Britanie. Aici, angajatorii sunt obligaţi să plătească minim 1.502 euro fiecărui angajat, indiferent de domeniul de activitate. Angajatorii din Olanda sunt mai exigenţi la restricţiile de limbă, ca şi cei din Franţa - sunt puţini cei care te angajează doar cu limba engleză.

În acest timp, britanicii, îngrijoraţi de venirea românilor, anunţă reducerea beneficiilor sociale pentru migranţi. Premierul britanic, David Cameron, a anunţat, marţi seara, măsuri dure împotriva aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat, relatează BBC News Online.

Premierul a declarat că cetăţenii britanici sunt "profund îngrijoraţi" de nivelul imigraţiei provenind din România şi Bulgaria şi a anunţat o serie de măsuri pentru a se adresa îngrijorărilor publicului în legătură cu impactul imigraţiei curente şi viitoare din Europa de Est asupra economiei Marii Britanii şi a serviciilor publice.

Topul salariilor minime (2013)

1. Luxemburg -1.874 euro

2. Belgia -1.502 euro

3. Olanda - 1.478 euro

4. Irlanda - 1.462 euro

5. Franţa - 1.430 euro

6. Marea Britanie - 1.190 euro

 

 

Comenteaza