Transilvania conduce Moldova

Transilvania conduce Moldova
Doi şefi ai grupului financiar clujean BT s-au impus în administraţia societăţii de investiţii financiare din Bacău, care deţine active de 1,1 miliarde de lei.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (BT), şi Radu Hanga, director general al companiei BT Asset Management Cluj, ambele din acelaşi grup financiar, au fost aleşi ca administratori ai Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) 2 Moldova Bacău, după ce prima încercare de a administra un asemenea fond de investiţii, SIF 1 Banat-Crişana Arad, s-a încheiat cu un eşec.

Cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al SIF 2, aleşi pe patru ani de către acţionarii societăţii la finalul săptămânii, sunt Costel Ceocea, Liviu Doroş, Horia Ciorcilă, Radu Hanga, Octavian Radu, Andrei Hrebenciuc şi Cătălin Iancu. Primii doi au fost desemnaţi preşedinte-director general, respectiv vicepreşedinte-director adjunct. Octavian Radu este partenerul de afaceri al preşedintelui BT, iar Andrei Hrebenciuc este fiul deputatului PSD Victor Hrebenciuc. Acţionarii SIF 2 au mai aprobat în adunarea generală un dividend brut de 0,24 lei/ acţiune, propus de un grup de investitori, CA a propus un dividend de doar 0,17 lei/ acţiune.

Cu o zi înainte de prima întrunire a acţionarilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a constatat că firma Wood & Company Financial Services, Horia şi Simona Ciorcilă, Maria Mateş, Andrei Dudoiu, Nevenca Doca, Simona Sopon, Luminiţa Runcan, BT Invest 1 şi FDI BT Maxim, ambele administrate de SAI BT Asset Management, acţionează concertat şi deţin 9,8% din totalul acţiunilor emise de SIF 2, depăşind limita de deţinere de 5% din capitalul social al SIF Moldova, iar Depozitarul Central are obligaţia să dispună măsurile necesare pentru a înregistra acţiunile ce depăşesc acest prag şi care sunt deţinute de grupul respectiv.

Conform raportului vechiului CA, SIF Moldova a avut anul trecut active de 1,1 miliarde de lei, în scădere cu 0,8% faţă de 2011, în timp ce profitul net a coborât de la un an la altul de la 193 la 137 de milioane de lei. Cele mai mari sume investite au fost în sectoarele financiar, energetic, precum şi pe piaţa externă. Totalul acestora s-a ridicat la 123 de milioane de lei, cu 5 milioane mai puţin decât în anul precedent. Cele mai mari deţineri ale SIF 2 sunt la Tesătoriile Reunite (92%), Mecanica Ceahlău (55%), Biofarm şi Aerostar (câte 12,5%), BT (5%), BRD (2,3%), Fondul Proprietatea (1,5%). Capitalizarea bursieră a SIF Moldova atingea la finele anului trecut 752 de milioane de lei.

Voturi „pentru" la AGA SIF 2

Doroş 75%
Ceocea 71%
Ciorcilă 69%
Hanga 67%
Hrebenciuc 52%
Radu 55%
Iancu 50%

S-a retras de la SIF Banat

În aprilie 2009, Ciorcilă a anunţat că se retrage din CA al SIF Banat-Crişana. Acesta a motivat că nu vrea să facă parte dintr-o structură de acest gen unde s-au făcut abuzuri şi că BT a fost prejudiciată de acţiunile concertate de la SIF 1 ale fondurilor deschise şi ale fondurilor străine cu care banca nu are nicio legătură. Cu doar patru zile înainte, acesta a fost ales ca administrator, alături de Carmen Dumitrescu, directorul adjunct al SIF 1, în vreme ce alţi cinci membri ai CA erau realeşi: Ioan Cuzman (adversarul şefului BT pentru intrarea acestuia în administrarea SIF 1), Emil Cazan, Ion Stancu, Pavel Belean şi Mihai Hossu.

Blocaj la Bank of Cyprus

Bank of Cyprus (BOC) a prelungit ieri suspendarea activităţii din România cu încă două saptămâni, până pe 22 aprilie, pentru a demara preluarea băncii, negocierile începând luni. Prelungirea e necesară pentru derularea negocierilor în scopul vânzării subsidiarei. Până la redeschiderea acesteia, clienţii pot folosi bancomatele şi call center-ul. Conform surselor din piaţă, BT şi o altă bancă negociază cumpărarea subsidiarei, BOC fiind şi acţionar minoritar al băncii clujene. Negocierile dintre BT şi BOC vizează atât preluarea subsidiarei de către banca din Cluj, cât şi a pachetului de acţiuni de 9,7% pe care ciprioţii îl deţin acum la BT.

Comenteaza