Transilvania imobiliară, mai scumpă decât Bucureștiul. Ce alt oraș după Cluj-Napoca are apartamente cu prețuri mai mari față de Capitală

Transilvania imobiliară, mai scumpă decât Bucureștiul. Ce alt oraș după Cluj-Napoca are apartamente cu prețuri mai mari față de Capitală

Chiar dacă imobiliarele din Cluj-Napoca sunt în medie mai scumpe cu aproape 1.000 euro/mp față de București, în Capitală, salariile sunt mai mari.

În luna mai a acestui an, la nivel național, prețurile apartamentelor vechi și noi de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna mai a anului trecut, conform celor mai recente date ale unei platforme de imobiliare.

Transilvania imobiliară, mai scumpă decât București

„Deși observăm o tendință de creștere a prețurilor pe piața imobiliară, nivelul de accesibilitate rămâne totuși ridicat, mai ales în București. Capitala se clasează pe locul trei în țară în ceea ce privește prețurile apartamentelor de vânzare, după Cluj-Napoca și Brașov, dar se bucură de veniturile cele mai ridicate ale populației din România. Diferența dintre prețurile imobiliare din București și Cluj-Napoca este semnificativă, cu aproape 900 de euro mai mult pe metrul pătrat în Cluj, în timp ce veniturile lunare în București sunt cu 11% mai mari. Aceste cifre reflectă o capacitate mai mare a locuitorilor din București de a accesa piața imobiliară, în ciuda prețurilor în creștere” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, potrivit unui comunicat.

Conform sursei citate, în Cluj-Napoca, în luna mai a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi au fost de 2.717 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.729 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu luna mai 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.702 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat comparativ cu aceeași lună a anului anterior.

Comparativ, în București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna mai 2024 de 1.824 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în mai 2024, de 1.811 euro/metru pătrat, un preț cu 18% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 1% mai mic față de luna aprilie 2024. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.839 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat față de luna mai a anului trecut și cu 1% mai mic față de cel din luna aprilie a anului curent.

Totuși, potrivit platformei de imobiliare menționate, Bucureștiul a ajuns să piardă și locul al doilea în ceea ce privește prețul locuințelor din România. Brașovul este al doilea oraș din Transilvania care a depășit Capitala.

În luna mai a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 1.980 euro/metru pătrat. De asemenea, în orașul de sub Tâmpa, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a ajuns la 2.067 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât cel din luna mai 2023. Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 20% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.915 euro/metru pătrat.

Apartamentele noi și vechi din Cluj, aproape la același preț

Comparând prețurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, se observă o serie de diferențe.

Astfel, în Cluj-Napoca și în Timișoara regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferență de -1% în favoarea apartamentelor noi, care sunt cu puțin mai scumpe decât apartamentele vechii. De asemenea, cea mai mare diferență de preț se regăsește în Oradea și Sibiu. Apartamentele vechi din Oradea sunt cu 8% mai ieftine comparativ cu apartamentele noi, iar în Sibiu apartamentele vechi sunt cu 8% mai scumpe comparativ cu apartamentele noi.

La capitolul contactărilor, la nivel național, datele arată că în luna mai a acestui an au fost cu 27% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători comparativ cu luna mai a anului trecut. În ceea ce privește durata de viață a anunțurilor cu proprietăți de vânzare de pe site, aceasta a scăzut semnificativ, cu 56% față de luna mai 2023 și cu 6% față de luna anterioară (aprilie 2024), ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai mare și că proprietățile se tranzacționează mai rapid. Așadar, cu cât scade durata de expunere a anunțurilor pe site, crește viteza de tranzacționare a imobilelor menționate în anunțurile imobiliare.

Comenteaza