Tranzacția anului la Cluj. Unul dintre cei mai discreți milionari clujeni a dat lovitura

Tranzacția anului la Cluj. Unul dintre cei mai discreți milionari clujeni a dat lovitura
| Foto: colaj ZIUA de CLU / Foto: ZF, clujtourism.ro

Tranzacția de 5 milioane de euro a avut loc între Unita Turism Holding Timișoara și compania Transilvania Quest Cluj, controlată de milionarul clujean Laurențiu Russo, care și-a făcut banii în IT, dar apoi a investit masiv în imobiliare și turism.

Compania care deține Hotelul DoubleTree by Hilton, controlată de antreprenorul din IT Laurențiu Russo, a achiziționat de la Unita Turism Holding (UTH) Timișoara complexul Fântânele, de pe malul lacului Beliș.

Anunțul a fost făcut de Marc Eichert, unul dintre proprietarii UTH, relatează Transilvania Business, care citează Făclia.

Tranzacția s-ar fi ridicat la 5 milioane de euro, iar complexul turistic urmează să intre într-un proces de modernizare la finalul căruia ar putea fi redeschis sub umbrela Hilton.

Unitatea turistică are două pavilioane, două restaurante, trei vile, teren de 63.000 mp. Obiectivul a fost construit în 1974 și renovat în 2005. Complexul din comuna Beliș era anunțat ca fiind de vânzare încă de acum 15 ani, odată cu Campingul Făget, suma dorită atunci de UTH pentru cele două obiective fiind de 17 milioane de euro.

Laurențiu Russo a înființat compania informatică Softvision, pe care a vândut-o, în 2018, grupului american Cognizant, într-o tranzacție de 550 de milioane de dolari.

Tranzacția anului la Cluj. Unul dintre cei mai discreți milionari clujeni a dat lovitura
Laurențiu Russo este unul dintre cei mai discreți milionari clujeni / Foto: ZF

Cu banii de la americani, Russo a preluat ulterior Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca, în schimbul a 10 milioane de euro, de la Sorin Dan, și l-a transformat în DoubleTree by Hilton.

UTH vinde pe bandă rulantă la Cluj

Unitatea turistică deținută de UTH în Făget a fost cumpărată de Apulum Turism, controlată indirect de Raul Ciurtin. Creatorul brandului de lactate Zuzu ridică acum în Făget un complex hotelier cu 50 de camere de 5*, un centru de evenimente și spa, printr-o investiție de 10 milioane de euro. Terenul a fost cumpărat acum cinci ani cu 2 milioane de euro, față de pretențiile inițiale ale UTH de 2,2 milioane.

Tot la Cluj, UTH a mai vândut Vila Casa Albă, care a ajuns în proprietatea Băncii Transilvania pentru 0,9 milioane euro în 2014 (pretențiile inițiale erau de 2 milioane).

Președintele BT, Horia Ciorcilă, a cumpărat ulterior și Hotelul Sport (2*), pe care l-a transformat în Radisson Blu (5*). Inițial hotelul fusese vândut cu 4,8 milioane de euro, în 2015, de către fostul proprietar al UTH, Josef Goschy, Societății de Investiții Financiare Moldova, care l-a revândut lui Ciorcilă, în 2018, cu 3,6 milioane. În 2014, pretențiile UTH pentru hotelul din Parcul Central erau de 6 milioane de euro.

În 2018, Goschy a cedat toate cele 17 hoteluri din proprietatea sa nepoților săi, frații Eichert. Multe dintre activele rămase servesc ca garanție unor societăți bancare precum BT Cluj, în urma unor împrumuturi de zeci de milioane de euro luate de UTH. Inclusiv Hotelul Belvedere din Cluj-Napoca se găsește în această situație.

UTH este specializată în hoteluri și alte facilități de cazare similare, fiind deținută de către Marc, Oliver și Axel Eichert (câte 33%). Societatea avea afaceri de 33 milioane lei în 2021, un profit net de 1,4 milioane, cu 290 angajați.

Comenteaza