Tranzacții pe bursa din România cu peste 6 miliarde mai mari anul acesta față de 2021

Tranzacții pe bursa din România cu peste 6 miliarde mai mari anul acesta față de 2021
| Foto: Mircea Moira - Depositphotos.com

Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa BVB în primul trimestru al acestui an a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021 până la 6,01 miliarde lei.

„Aproximativ 94% din valoarea totală a tranzacţiilor a avut loc pe piaţa reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT. Pe lângă acţiuni, tranzacţiile cu obligaţiuni şi titluri de stat au avut ponderi semnificative în valoarea tranzacţionată în ultimele trimestre pe BVB", potrivit unui raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al acestui an.

Potrivit sursei citate, valoarea totală tranzacţionată cu acţiuni (inclusiv uniţi de fond şi drepturi) a fost de 5,06 miliarde lei în trimestrul I 2022, valoare aproximativ dublă comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, numărul tranzacţiilor crescând cu circa 75%.

Totodată, valoarea medie a fiecărei tranzacţii cu acţiuni, pe piaţa Reglementată, a fost de aproximativ 12.000 de lei în primele trei luni ale anului 2022.

„Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa Reglementată şi SMT a atins nivelul de 6,36 miliarde lei în primul trimestru al anului 2022, în creştere cu 28% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021. Numărul de tranzacţii derulate la BVB s-a majorat cu 47% în primele trei luni din anul 2022, comparativ cu primele trei luni din anul precedent", se mai precizează în raport.

Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat la 31 martie 2022 a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, înregistrând un nivel de aproximativ 96 milioane lei.

Conform raportului, acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 84% din totalul valorii tranzacţionate la BVB până la 31 martie 2022.

Comenteaza