Un economist spune de ce majorarea salariului minim pe economie nu rezolvă nimic

Un economist spune de ce majorarea salariului minim pe economie nu rezolvă nimic
Un economist explică la Realitatea TV Cluj de ce majorarea salariului minim pe economie nu rezolvă nimic.

Mihai Şerban e economist şi întreprinzător. "Fiscalizarea e ridicată iar întreprinzătorii caută în permanenţă soluţii de degrevare a îndatoririlor salariale", spune el. "Suntem campioana europeană la plata la negru, campioni absoluţi".

În consecinţă, spune el, dacă sistemul de taxare ar fi mai permisiv, dacă taxarea ar fi mai mică, patronii de bună-credinţă să înceapă să dea nişte salarii mai mari, crede el. În plus, majorarea preţului la utilităţi e o scuză nejustificată pentru scumpirea produselor. "Se scumpeşte gazul, dar nu contează prea mult în costul de producţie; întreprinzătorii se folosesc de asta ca de o pârghie psihologică. A crescut ceva cu 8% ce contează cu 2-3% în producţie, dar ei vor veni cu o majorare, văd în asta o oportunitate de a-şi majora profiturile".

Pentru ca situaţia să se schimbe e nevoie de două lucruri, completează el: creşterea eficienţei economice şi respectiv o serie de mecanisme de control social al raportului între salarii. "Capitalismul românesc încă e prea sălbatic, prea poate oricine să facă ce vrea", spune el. "Europa înseamnă şi asta: o rigoare desăvârşită. În Franţa există un impozit pe marile averi de 85%. În acest moment în România Statul nu poate face nimic: e nepriceput şi e foarte sărac. Dar măcar să-i lase pe întreprinzători să-şi vadă de treabă".

Salariul minim pe economie a crescut la 800 de lei, sumă pe care, spune tot el, e derizorie pentru alţii. "Am văzut ştiri la televizor că tinerii spărgeau 800 de lei la discotecă într-o seară şi spuneau că mai e mult până dimineaţă; cei care câştigă banii aceştia într-o lună e normal să se simtă revoltaţi", spune Şerban.

Etichete
Comenteaza