Un politehnist clujean, pus să supravegheze OMV Petrom
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Feb 2020, 11:43
- Economie
- Ascultă știrea
Niculae Havrileț, licențiat al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), este propunerea statului român pentru Consiliul de Supraveghere al companiei OMV Petrom, în locul lui Sevil Shhaideh.
Memorandumul propus de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) va intra în şedinţa de guvern. Havrileț ar urma să îndeplinească noua funcție, dar să rămână și secretar de stat în MEEMA, conform platformei Financial Intelligence.
Havrileț este licențiat al UTCN, Facultatea de Mecanică, și a absolvit un program postuniversitar privind siguranța energetică și infrastructura critică. Acesta a deținut funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domniul Energiei și a fost consilier al ministrului energiei. În conducerea MEEMA este prezent din decembrie 2019.
OMV este activă de-a lungul întregului lanț valoric al energiei: de la explorarea și producția de țiței și gaze, până la rafinare și distribuția de carburanți, la generarea de energie electrică, comercializarea gazelor naturale și a energiei electrice.
Societatea este organizată în trei segmente de activitate integrate operațional. În upstream, este prezentă în România și Kazahstan. În downstream oil, operează rafinaria Petrobrazi, cu o capacitate de 4,5 milioane tone/an și poate procesa întreaga producție de țiței din România a OMV Petrom. Ea este prezentă pe piața de retail a produselor petroliere prin 794 de stații de distribuție în România, Moldova, Bulgaria și Serbia.
Aceste stații sunt operate prin intermediul a două mărci: Petrom și OMV. În downstream gas, activitățile constau în producția de energie electrică și vânzarea de gaze naturale și energie electrică. Societatea operează centrala electrică pe baza de gaze de la Brazi.
Structura acționariatului este OMV Aktiengesellschaft – 51,01%, MEEMA - 20,63%, Fondul Proprietatea - 9,99%, persoane fizice și juridice – 18,35%. OMV Petrom este administrată în sistem dualist, conducerea fiind asigurată de un directorat compus din cinci membri care își desfășoară activitatea sub controlul și supravegherea Consiliului de Supraveghere.
Aceasta a înregistrat afaceri de 17,8 miliarde de lei, cu un profit net de 3,8 miliarde în 2018, având 12.500 de angajați, conform portalului Termene.ro. OMV Petrom deținea 98% din piața națională a extracției petrolului brut, competitori mai mici fiind Hunt Oil, Mazarine Energy, Petrosantander și Mihoc Oil.