Bugetele companiilor pentru închiriere de locuinţe destinate angajaţilor expaţi se situează cel mai adesea între 1.500 şi 3.000 de euro, zonele cele mai căutate fiind Andrei Mureşanu şi extensiile noi ale Clujului, Europa şi Bună Ziua, arată un studiu al agenţiei REMS Imobiliare. „Sunt preferate proprietăţile cu un nivel de finisaj modern, spre lux, care dispun, pe lângă strictul necesar, cum ar fi două, trei dormitoare, open space-uri generoase, mobilier de calitate, şi de spaţii vitrate mari, sisteme de climatizare, alarme performante şi nu în ultimul rând de sisteme inteligente de gestionare a locuinţei de la distanţă, prin intermediul unui smartphone sau calculator", arată Cătălin Elcean, reprezentant al departamentului rezidenţial al agenţiei.
Principalii clienţi vin din Europa şi SUA şi reprezintă 70% din totalul clienţilor interesaţi de acest gen de proprietăţi, potrivit REMS. Închirierile se fac pe termen mediu spre lung (3-5 ani), companiile multinaţionale fiind printre preferatele proprietarilor. Beneficiarul final (angajatul) îşi alege locuinţa, dar contractul de închiriere se încheie cu angajatorul, ce preia şi costurile privind chiria. Criteriile de selecţie şi pretenţiile străinilor cu locuri de muncă au evoluat şi depind de nevoile fiecăruia. „Pentru o familie e mult mai importantă proximitatea faţă de şcoală decât de locul de muncă. TCC este preferatul străinilor, fapt care atrage marea majoritate spre cartierele Andrei Mureşanu şi Gheorgheni. Clienţii mai tineri preferă numeroase alte aspecte de care pot profita în oraş", a completat Elcean.
O proprietate cu trei camere situată în cartierul Grigorescu, „cu o panoramă deosebită spre oraş şi cu acces foarte facil spre centru" se închiriază pentru 2.500 euro, pe lună. Locuinţa are pereţi cortină din sticlă, terase de mari dimensiuni, dar şi o piscină panoramică. Una dintre cele mai scumpe proprietăţi din Cluj este situată în cartierul Făget, are 2.200 mp de teren şi o suprafaţă utilă de 500 mp. Casa a fost construită lângă pădure şi dispune de o piscină la parterul imobilului. Preţ: 5.000 euro/lună. Alături de astfel de extreme sunt şi case închiriate sub 1.000 de euro, iar în cazul apartamentelor bugetul coboară cu câteva sute de euro sub acest prag.
În primul bloc din ansamblul Viva City locuiesc angajaţi ai unor companii multinaţionale de servicii, datorită apropierii de Iulius Mall (foto) şi de imobilul de birouri alăturat. Locuinţele de aici au fost în ultimii ani printre cele mai scumpe scoase pe piaţă, în aceeaşi linie fiind şi chiriile. „S-au vândut apartamente cu peste 1.350 euro/mp, dar s-au găsit clienţi. Datorită mall-ului, a celor care au sedii în birourile de aici şi a facultăţilor, este o zonă foarte căutată, unde mai ales piaţa chiriilor merge bine. La noi în bloc chiar şi apartamente mici, de 36 mp, au fost închiriate cu peste 440 de euro. Avem un client care a cumpărat mai multe apartamente ca investiţie, pentru a le închiria ulterior", a explicat Iulia Marica, reprezentant al Herce. „Am vrut o zonă liniştită, un apartament în construcţie nouă, dotat la standarde înalte, în ansamblu cu circuit închis şi cu acces controlat, nu foarte departe de locul de muncă şi de un mare centru comercial", a spus managerul unei companii multinaţionale, care locuieşte într-un bloc nou din Gheorgheni. Aceasta plăteşte pentru locuinţa cu două camere 300 de euro lunar.