Video Unde se îndreaptă industria Clujului. Dragoș Damian, CEO Terapia: „Clujul este un creator de creiere”

Unde se îndreaptă industria Clujului. Dragoș Damian, CEO Terapia: „Clujul este un creator de creiere”

CEO-ul fabricii de medicamente Terapia a vorbit despre importanța industriei prelucrătoare din Cluj și depre noul profil economic al județului.

Dragoș Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia Cluj, a vorbit la emisiunea ZIUA LIVE despre industria din județ și încotro se îndreaptă aceasta.

Topul firmelor din industria prelucrătoare locală, „un certificat de bună purtare” pentru Cluj

Dragoș Damian a comentat topul companiilor din industria prelucrătoare a Clujului, în funcție de cifra de afaceri raportată pentru anul 2022, în care Terapia ocupă locul 3.

„Acest clasament este un certificat de bună purtare și de sustenabilitate econoimică a județului. Dacă aici avem multe fabrici, aceste nu sunt niște entități care azi se deschid și mâine se închid. Deși noi am avut în trecut o experiență în județul Cluj. De data aceasta, fie că este vorba de firme cu capital românesc sau străin, toate acestea dau locuri de muncă clujenilor. Și aici nu vorbim doar de acest top 10 sau 50, ci de mii de clujeni care au un job, un loc de muncă sigur. Al doilea lucru important este că toate aceste companii plătesc taxe, impozite și contribuții către România. Unele contribuții mai mari, altele mai mici. Depinde de specificul companiei, numărul de salariați etc”, a spus Dragoș Damian, în emisiunea ZIUA LIVE.

Cifrele companiilor din Cluj. Dragoș Damian: Mari pentru România, mici pentru Europa

Dragoș Damian a analizat cifrele de afaceri ale companiilor din Cluj aflate în topul industriei prelucrătoare.

„Depinde cum ne uităm la cifrele de afaceri ale companiilor din Cluj. Foarte multe fabrici din România care sunt mari contribuabil, de fapt, la nivel european sunt companii mici și medii. Dacă mă întrebați pe mine, aceste cifre de afaceri sunt foarte mici la nivel global. Dar pentru România, aceste fabrici sunt mari contribuabili. Din acest motiv, autoritățile trebuie să se uite cu mare atenție la aceste fabrici”, a fost de părere Dragoș Damian.

Acesta a subliniat că acest clasament cu firmele din industria prelucrătoare din Cluj este realizat în funcție de sediul social declarat la Registrului Comerțului, iar gigantul Bosch, cu fabrică la Jucu, are sediul social în alt județ, de aceea nu apare în acest top.

Dacă SC Robert Bosch SRL ar fi avut sediul social în județul Cluj, și nu la București, compania ar fi condus detașat topul amintit. Potrivit listafirme.ro, pentru 2022 a raportat o cifră de afaceri de 7,014 miliarde de lei, mai mult de triplu față de firma de pe primul loc - De'Longhi.

Damian: „Clujul este un creator de creiere”

Multe fabrici s-au închis după 1989, iar Cluj-Napoca a devenit un oraș în care oamenii lucrează predominant în servicii în general și în IT.  Dragoș Damian a vorbit și despre efectele acestui nou profil al Clujului.

„Toate aceste lucruri sunt amintiri (fabricile închise în ultimii 30 de ani - n. red.). Clujul s-a dus într-o direcție care ține mai mult de bagajul academic. Clujul este un creator de creiere pe care sperăm să le ținem în România. Tot angrenajul economic al Clujului s-a schimbat pentru servicii raportate la mediul academic al Clujului. Avem peste 100.000 de studenți, toți vor avea nevoie de un loc de muncă. Această fabrică de absolvenți duce industria către alte domenii. Este important faptul că s-au dezvoltat și parcurile industriale”, crede CEO-ul Terapia Cluj.

Acesta a mai subliniat și importanța locației pentru fabrici și că acestea sunt mai eficiente dacă se află în afara orașului.

„Cineva spunea pe bună dreptate că era impropriu ca o fabrică mare de bere ca Ursus să stea în mijlocul orașului. Însemna să avem tiruri de bere care să vină să aducă berea de acolo. O bere sub o marcă poate să fie fabricată oriunde în lume (Grupul Asahi din Japonia este din 2017 proprietar al mărcii Ursus - n. red.), unele companii cumpără alte firme consacrate și păstrază numele pentru notorietate, iar altele schimbă marca respectivă. Cel mai bune exemple din țară sunt cele două mari fabrici de medicamente. Terapia, care este parte dintr-un grup indian, Sun Pharma, și-a păstrat numele pentru că avea notorietate nu doar în România, ci și pentru export. Fosta fabrică Sicomed, care este deținută de un grup din Republica Cehă, și-a schimbat numele în Zentiva după achiziție”, a explicat Dragoș Damian.

Ce vor oamenii în Cluj: Mall-uri vs spații publice

CEO-ul Terapia crede că, din punct de vedere imobiliar, este mult mai practic să închizi o fabrică amplasată în municipiul Cluj-Napoca și să o muți la 30 de km, iar zona eliberată să o transformi într-o zonă rezidențială. Damian spune că a avut și la Terapia foarte multe oferte „oneroase și neoneroase" de acest gen.

„Noi avem acum o zonă operațională pe care o regenerăm complet. Toată imaginea fabricii se schimbă. Va deveni o zonă verde. Avem un program de investiții de 25 milioane de euro pentru următorii cinci ani. Discutăm cu parteneri să vedem ce puteam face cu terenul dintre zona operațională și Someș. Se poate tranforma în orice, chiar și un campus universitar. Trebuie să câștigăm bani din această acțiune. Aș prefera să văd o chestie publică pentru clujeni, mai bine decât să facem blocuri sau un mall, dar dacă asta este ceea ce se cere, asta se va oferi ”, a mai spus Dragoș Damian.

Comenteaza