Unde se vor face angajări la începutul anului viitor

Unde se vor face angajări la începutul anului viitor
Angajatorii români se aşteaptă la o creştere modestă pentru primul trimestru al anului viitor, deşi criza euro încă mai are capacitatea de a influenţa piata locală a muncii, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Manpower. Dintre cei 635 de angajatori intervievaţi, 17% se aşteaptă să crească angajările, iar majoritatea vor să îşi mentină nivelurile de personal pentru primul trimestru.

Previziunea netă de angajare (PNA) se ridica la +7%. Intenţiile de angajare scad cu 3% comparativ cu trimestrul anterior şi cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. „În ciuda crizei economice din Europa angajatorii români anticipează oportunitati de angajare pentru cei aflati în cautarea unui loc de muncă, în primele trei luni ale anului 2013. Cele mai semnificative creşteri ale activităţii de angajare, din trimestrul 2 al anului 2008 până în prezent, se întrevăd în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul. Adâncirea crizei datoriilor din Europa impactează zona de business din Romania, iar acest lucru s-ar putea transforma într-o încetinire prelungită a dezvoltării economice", a declarat Valentin Petrof, director general al Manpower România.

"Acest studiu reflectă intentiile de angajare, nu şi abilităţile de a acoperi locurile de muncă vacante. Cea mai recentă analiză, intitulată „Deficitul de talente", a relevat faptul că 45% dintre angajatorii români au dificultati în a găsi personalul talentat necesar pentru fiecare pozitie deschisă din companie. Situaţia complexă de pe piaţa muncii e cauzată de o rată relativ scăzută a somajului, combinată cu o cerere mare de personal calificat. Acesta este unul din motivele pentru care angajatorii au nevoie să facă o analiză asupra fortei lor de muncă dintr-o perspectivă pe termen mai lung şi să pună accentul pe identificarea de noi surse de personal talentat", a adăugat Petrof.

În 9 din 10 sectoare de activitate studiate, angajatorii estimează ca volumul de personal să crească în perioada ianuarie-martie. Se anticipează creşteri privind efectivele de angajaţi în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+36%), iar angajatorii din industria prelucratoare anticipează un ritm de angajare de +21%. Aceştia se aşteaptă la o creştere a locurilor de muncă în finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi de afaceri (+14%), transporturi, depozitare şi comunicaţii (+11%). În constructii, angajatorii manifestă un optimism rezervat (+10%). Ei anticipează o descreştere a personalului pentru energie electrică, gaze şi apă (-4%).
În şapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii se aşteaptă ca volumul personalului să crească în intervalul ianuarie-martie. Cea mai semnificativă PNA se înregistrează în Sud (+29%). Angajatorii din Nord-Est anticipează un ritm de angajare de 20%, iar în Bucureşti-Ilfov se aşteaptă creşteri importante, de +11%. În alte regiuni, angajatorii afişează un optimism rezervat cu privire la planurile de angajare, în Vest (+8%) şi Sud-Vest (+7%). Studiul se bazează pe intervievarea a 65.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 42 de ţări şi teritorii, pentru măsurarea perspectivelor de angajare în fiecare trimestru. Manpower România are agenţii în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Sibiu. Grupul Manpower a obţinut o cifră de afaceri de 22 miliarde de dolari. Acesta are 3.900 de birouri şi 400.000 de clienţi anual.

 

Etichete
Comenteaza