Unde vor să facă afaceri firmele clujene

Unde vor să facă afaceri firmele clujene
Germania, Austria şi Anglia sunt cele mai căutate ţări pentru business în rândul societăţilor locale, conform unui sondaj al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj.

Ţările cele mai vizate de către investitorii clujeni sunt cele din vestul Europei, în special în Germania şi Austria, dar şi Anglia, Rusia ori statele din Pacificul de Sud. Continente ca Africa şi America de Nord/Sud sunt ocolite de societăţile din Cluj.

Departamentul de relaţii internaţionale a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj a anunţat că a realizat în primul trimestru al acestui an un sondaj în rândul firmelor clujene pentru a determina principalele destinaţii pentru organizarea de misiuni economice, participări la târguri internaţionale şi identificarea tipurilor de parteneri străini căutaţi.

Demersul se înscrie în strategia pentru stimularea activităţii de import/export şi relaţii internaţionale pentru antreprenorii clujeni. Rezultatele actuale arată că majoritatea firmelor respondente urmăresc stabilirea de noi relaţii de afaceri pe continentul european, în special cu parteneri din marile puteri economice precum Germania - 14%, fiind indicată ca principala ţară ca destinaţie sau ca provenienţă a partenerului de afaceri, Austria - 7%, Marea Britanie - 5%, Italia, Olanda şi Franţa - 4%. 1% din respondenţi vor să facă afaceri cu oricare dintre ţările din comunitatea europeană şi Europa de Vest şi 2% caută parteneri în Europa de Est.

O altă tendinţă importantă este deschiderea oamenilor de afaceri locali pentru parteneriate cu vecinii apropiaţi (Ungaria - 4%, Ucraina - 3%, Bulgaria - 2%, Republica Moldova, Serbia - 1%), dar şi cu ţările europene a căror economie este considerată ca fiind una mai dinamică decât cea locală: Polonia - 3% şi Slovacia - 2%. Procentul de respondenţi care doresc să stabilească relaţii de afaceri în Rusia este similar cu cei care doresc o deschidere pe piaţa din Anglia, 5%.

Interesul pentru stabilirea de parteneriate în alte ţări din centrul şi vestul Europei decât cele menţionate, respectiv parteneriate şi misiuni pe alte continente este mult mai scăzut decât a fost anticipat. 1% dintre respondenţi au indicat destinaţii ca Africa, India, Thailanda, Mexic, Elveţia. Un alt aspect este reprezentat de interesul pentru parteneriate şi misiuni în insulele din Pacificul de Sud (5% dintre respondenţi) şi ţările arabe (3%).

 

Comenteaza