Foto Unul dintre cele mai moderne abatoare din Ardeal, inaugurat în Sălaj. Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, premiat de fermieri

Unul dintre cele mai moderne abatoare din Ardeal, inaugurat în Sălaj. Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, premiat de fermieri

Asociația Cescătorilor de Ovine și Caprine „OVIS” Sălaj a inaugurat joi, 12 septembrie, un abator, o fermă cu o capacitate de aproximativ 4.000 de capete și un depozit de lână, investiția fiind realizată în comuna sălăjeană Meseșenii de Jos. Asociația cuprinde peste 300 de fermieri cu un efectiv de aproximativ 100.000 de oi.

Cu ocazia inaugurării, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Ioan Oleleu, a fost premiat de președintele OVIS Sălaj, inginerul Nicolae Pop-Țap, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit în dezvoltarea și ducerea la bun sfârșit a proiectului investițional, dar și pentru ajutorul dat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă zootehnia românească.

„În numele fermierilor din asociație, îi mulțumesc domnului Oleleu pentru ajutorul pe care ni l-a dat în calitatea dumnealui, pentru sfaturile primite și pentru tot sprijinul oferit în demersul nostru investițional care, iată, a prins contur și astăzi inaugurăm abatorul. Vă mulțumim, domnule vicepreședinte”, a fost o parte din mesajul reprezentantului fermierilor sălăjeni din sectorul de creștere a oilor.

La rândul său, oficialul ANSVSA le-a mulțumit fermierilor și i-a asigurat de tot sprijinul legal în rezolvarea problemelor cu care se confruntă, probleme cauzate de bolile înregistrate în efectivele de animale din țara noastră.

La eveniment au mai participat directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj – dr. Mircea Martin, deputatul Florian Neaga, subprefectul Florin Florian, președintele Consiliului Județean Sălaj - Dinu Iancu Sălăjanu, primarul municipiului Zalău – Ionel Ciunt, directori de autorități publice din domeniul agricol, fermieri, crescători de animale, dar și oameni de afaceri din Sălaj, Cluj, Satu Mare, Bihor și Maramureș.

Inaugurarea a fost urmată de o vizitare a fluxului tehnologic, unitatea fiind dotată cu cele mai moderne elemente tehnologice.

Prezentarea a fost făcută de vicepreședintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu, acesta apreciind că o astfel de investiție este deosebit de importantă pentru agricultura regională, pentru dezvoltarea sectorului zootehnic românesc.

„Am sprijinit dezvoltarea acestui proiect investițional care a prins viață și nu pot decât să mă bucur că în agricultura românească sunt realizate asemenea investiții pe care noi, ANSVSA, le sprijinim cu tot ceea ce este posibil din punct de vedere legal. Țin să îi felicit. Este un proiect pe care l-am urmărit de la început și l-am ajutat acolo unde a fost cazul. Vreau să îl felicit și pe președintele OVIS, un om hotărât, un profesionist și un cunoscător al zootehniei”, a fost o parte din mesajul vicepreședintelui ANSVSA.

Alături de fermieri și oficialități, la eveniment a fost prezent și inginerul Ioan Cherecheș, unul dintre cei mai importanți specialiști în zootehnia românească.

Evenimentul a continuat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri în care conducerea ANSVSA și DSVSA Sălaj i-a asigurat pe fermieri de sprijinul necesar pentru dezvoltarea și protejarea fermierilor în fața problemelor cu care se confruntă.

În finalul întâlnirii s-a desprins ideea că este nevoie de un parteneriat corect între instituțiile statului și crescătorii de animale din țară la modul general și crescătorii de ovine în mod particular, pentru un efort comun de eradicare la nivel național a pestei micilor rumegătoare astfel încât, într-un timp cât mai scurt, să se poată relua în condiții cât mai normale partea de export a animalelor vii în țările în care acestea trebuie să ajungă în mod tradițional.

Această etapă a întâlnirii, cea bazată pe întrebări și răspunsuri, a fost una pozitivă, toți participanții fiind conștienți că au în față o provocare pe care o pot depăși cu bine numai printr-o bună colaborare.

Comenteaza