USAMV SRL. Sucurile probiotice şi berea Student intră pe piaţa privată

USAMV SRL. Sucurile probiotice şi berea Student intră pe piaţa privată
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca îşi va vinde produsele proprii pe piaţa privată, atât în magazinul său, cât şi pe internet, şi va înfiinţa un centru de transfer tehnologic de 10 milioane de euro.

„Societatea cu răspundere limitată am înfiinţat-o anul acesta, universitatea noastră va fi asociat unic, însă vom putea avea parteneri pe diferite proiecte. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru proiectele noastre. Ideea a pornit de la berea Student pentru care pentru a o putea comercializa trebuia să obţinem diverse aprobări, inclusiv cea de antrepozit fiscal, iar acest lucru se putea face doar printr-o societate comercială. Vom putea realiza chiar un abator, avem 7.000 de oameni în cadrul USAMV şi este mai uşor să îi ţii aici decât la un abator privat”, ne-a declarat rectorul USAMV, Cornel Cătoi.

Acesta a precizat că instituţia a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest un proiect de înfiinţare a unui centru de transfer tehnologic pentru aditivi alimentari şi cosmetice care să propună investitorilor produsele dezvoltate în cadrul cercetărilor USAMV. Proiectul depus pe Programul Operaţional Regional e estimat la 8-10 milioane euro. Universitatea ar trebui să vină cu o cofinanţare de 50%, însă conducerea acesteia speră ca acest procent să poată fi redus.  

Produsele realizate de studenţi, comercializate în magazine 
 
„Vom muta chioşcul pe care îl avem la poarta universităţii în clădirea cu biblioteca, unde va fi extins magazinul. Prin societatea nou-înfiinţată vom vinde sucurile produse de noi, vinuri, carne şi preparate din carne, produse de panificaţie, legume şi fructe de la bazele noastre din Cojocna, Jucu.

Cert este că nu vom putea produse în cantităţi foarte mari, însă produsele noastre vor fi toate premium. Încă suntem la faza de obţinere a aprobărilor, gândim şi felul în care vor fi ambalate produsele. Intenţia noastră este de a le comercializa şi în cadrul unui magazin online, însă nu se va putea în cantităţi foarte mari”, spune coordonatorul proiectului, Lucian Cuibus.
 
Băuturile probiotice, finanţate de Comisia Europeană

Ultimul produs pe care USAMV l-a pus în practică îl reprezintă sucurile probiotice, primele băuturi din România special realizate pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătăţii gastrointestinale. „Cercetările le-am început în 2014 şi le-am finalizat în octombrie anul acesta. Sucurile au pulpă de fruct în proporţie de 90%, iar 10% reprezintă reziduurile de legumă sau fruct care de obicei se aruncă, dar care de fapt păstrează multe vitamine.

La acestea se adaugă o bacterie probiotică stocată în capacul flaconului până în momentul consumului, iar printr-o rotire şi apăsare a capacului probioticele sunt eliberate în suc”, relatează conferenţiarul universitar Dan Vodnar, cel care derulează cercetarea.

Investigaţiile clinice de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Octavian Fodor au validat caracterul funcţional al sucului, atât pe subiecţi sănătoşi, cât şi pe pacienţi cu sindromul colonului iritabil. Proiectul Food-Profit a fost unul dintre primele 30 selectate de Comisia Europeană din cele 1.408 aflate în competiţia European Social Innovation 2015.

Comenteaza