Val COVID cu 10.000 de cazuri pe zi? Rafila: Estimăm o creştere în perioada următoare. BA 5 îi infectează și pe vaccinați, şi pe cei trecuți prin boală

Val COVID cu 10.000 de cazuri pe zi? Rafila: Estimăm o creştere în perioada următoare. BA 5 îi infectează și pe vaccinați, şi pe cei trecuți prin boală

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că vârful valului de infectări cu SARS-CoV-2 în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august, la două săptămâni faţă de perioada estimată pentru restul Uniunii Europene.

Precizările au fost făcute, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul în care 7.726 de cazuri noi de persoane depistate cu COVID au fost înregistrate în perioada 27 iunie - 3 iulie, un număr aproape dublu faţă de săptămâna precedentă.

Ministrul Rafila a spus că sunt două scenarii privind evoluţia actualului val de infectări. Într-un scenariu, vârful ar urma să fie atins între 7 şi 10 august, iar în cel de-al doilea, vârful va fi atins spre sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie, cu un total de aproximativ 70.000 de cazuri pe săptămână, cca 10.000 zilnice.

"Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în acest fel. Din ceea ce am citit, şi pentru alte state, prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie. Noi avem un decalaj de circa două săptămâni faţă de restul Uniunii Europene şi din cauza asta un scenariu probabil rezonabil o să fie între 14-21 august, dar acestea sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament, pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil şi la care principala caracteristică din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilităţii. Din fericire, cu scăderea patogenităţii", a spus ministrul.

Rafila a spus că în ultimele 90 de zile în România s-au înregistrat circa 20% cazuri de reinfectare.

"Tulpina Omicron este în continuare dominantă. 100% din totalul secvenţierilor sunt cu tulpina Omicron. Avem înregistrate şi cazuri, dar nu avem încă o statistică concludentă apropo de BA 5. (...) Este clar că există o eludare a răspunsului imun şi, practic, această subvariantă Omicron, BA 5, produce infecţii şi la persoanele vaccinate, şi la cele trecute prin boală. Aşa că estimăm o creştere în perioada următoare, fără să avem însă posibilitatea unei predicţii extrem de riguroase", a mai spus ministrul Sănătății. 

Comenteaza