"Vânătoarea" de chirii s-a mutat în iunie. Mănăștur și Grigorescu, cele mai accesibile cartiere pentru studenţi

"Vânătoarea" de chirii s-a mutat în iunie. Mănăștur și Grigorescu, cele mai accesibile cartiere pentru studenţi
Cartierul de pe malul Someșului este considerat drept cel mai atractiv la nivel național / Foto: cluju.ro

Mănăștur și Grigorescu sunt cele mai accesibile zone pentru studenți. Evenimentele socio-culturale ce au loc la Cluj-Napoca și în împrejurimi au efecte asupra prețurilor de închiriere pe perioada verii, arată o analiză imobiliară.

În prima jumătate a anului 2018 se poate observa o creștere a prețurilor de închiriere a apartamentelor din Cluj-Napoca față de media anilor precedenț: dacă acum, în medie, se cere o chirie de 417 euro / lună, în 2017, prețul mediu de închiriere a unui apartament a fost de 342 euro / lună, iar în 2016 de 308 euro / lună. Acest lucru înseamnă o creștere de 10% între 2016 și 2017, respectiv 17,5% între 2017 și 2018, arată o analiză Blitz Imobiliare. 

Media preţurilor de închiriere, pe cartiere

Mănăștur: 353 euro / lună
Grigorescu: 368 euro / lună
Gheorgheni: 405 euro / lună
Mărăști: 412 euro / lună
Zorilor: 451 euro / lună
Bună Ziua: 466 euro / lună
Zona centrală: 470 euro / lună

În 2018, Mănăștur și Grigorescu sunt cele mai accesibile zone pentru a închiria un apartament. ”Prețurile mai mari în anumite zone ale orașului reprezintă un efect al faptului că, de regulă, studenții caută să închirieze un apartament cât mai aproape de facultate. Astfel, este normal ca în cele mai cerute zone să vedem creșteri de prețuri, comparativ cu celelalte”, a declarat Bogdan Lucaciu, Senior Broker Blitz.

"Vânătoarea" de chirii s-a mutat în iunie

Prețurile de închiriere în Cluj-Napoca urmează o traiectorie relativ descendentă în primele cinci luni ale anului 2018 – din ianuarie până în mai. Situația se schimbă odată cu luna iunie prin prisma evenimentelor socio-culturale ce au loc în oraș și în împrejurimi, dar si a altor motive.

„Tot mai mulți studenți preferă să închirieze apartamente la începutul verii, securizându-și astfel locuința pentru noul an universitar și putând avea totodată libertatea de a alege un apartament potrivit dintr-o gamă mai largă de oferte.

De asemenea, observăm în ultimii ani un trend de creștere a deciziilor de închiriere la începutul verii din partea studenților și din prisma altor factori: evenimentele socio-culturale, identificarea unor locuri de muncă avantajoase și, nu în ultimul rând, programele educaționale și de internship din această perioadă”, a explicat Alex Dragoste, Senior Broker Blitz.

Studenții și viitori studenți la universitățile din Cluj-Napoca, pe lângă faptul că în primele luni ale verii găsesc oferte mai bune din punctul de vedere al prețului, dacă decid să închirieze un apartament din timp și pe termen lung, au opțiuni mai bune și din punct de vedere calitativ.

„Paleta de apartamentele disponibile înspre închiriere la începutul verii este mai mare decât toamna, la începerea anului universitar datorită faptului că în toamnă cererea este mult mai mare. Acest lucru determină creșterea prețului chiriilor substanțial, cu până la 15-20%. Astfel, mulți studenți aleg să închirieze cu câteva luni înaintea începerii anului universitar”, spun specialiştii.

Evenimentele de peste vară și înscrierile la facultăți sunt principalii factori care își fac simțită influența asupra fluctuației prețurilor de închiriere a apartamentelor peste an. Practic, vorbim despre un efect al comportamentului consumatorului, dar și despre specificul orașului – centru universitar important și spațiu atractiv din punct de vedere socio-cultural la nivel internațional.

Comenteaza