Viaţa e tot mai scumpă la Cluj. S-au scumpit taxele şi salubritatea, vezi ce scumpiri te mai aşteaptă VIDEO

Viaţa e tot mai scumpă la Cluj. S-au scumpit taxele şi salubritatea, vezi ce scumpiri te mai aşteaptă VIDEO
Viaţa e tot mai scumpă la Cluj-Napoca. După numai câteva zile de la majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16%, primăria a decis să crească şi tarifele pentru serviciile de salubrizare. Pentru ridicarea gunoiului, clujenii vor scoate din buzunar cu aproximativ 50 de bani mai mult decat pana acum. Aceste majorari se adauga peste scumpirile care au lovit buzunarele tuturor românilor în acest început de an.

Clujenii spun că serviiciile de salubrizare sunt scumpe, iar majorararea lor este nejustificată. Oamenii se plâng că viaţa la Cluj este tot mai scumpă şi că le este tot mai greu să facă faţă scumpirilor din ultima perioadă. Vezi ce spun câţiva clujeni despre noile scumpiri, în materialul video

Reprezentanţii Primăriei spun că indexarea cu 5 procente este nesemnificativă şi că firmele de salubrizare au solicitat majorarea serviciilor cu 27%. Vezi ce spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mirela Ogruţan, în materialul video

Nu doar pentru salubrizare vom scoate mai mulţi bani din buzunar.

În urmă cu doar câteva zile, autorităţile locale au decis şi majorarea cu 16% a taxelor şi impozitelor, traduse prin mai mulţi bani plătiţi de clujeni pentru clădiri, terenuri şi maşini. Dacă facem o listă a tuturor scumpirilor, plătim cu 10% mai mult pentru energia electrică. Odată cu majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei brut, au crescut şi amenzile în trafic: un punct de penalizare costă cu 5 lei în plus, adică 75 de lei. De la începutul anului, benzina s-a scumpit cu 15 bani pe litru, iar motorina, cu 17 bani.

SCUMPIRI ÎN LANŢ

Taxe şi impozite locale   16%
Energia electrică   10%
Un punct de amendă   75 lei
Benzina 15 bani pe litru
Motorina   17 bani pe litru

Şi sistemul medical ţine pasul cu ascumpirile. Pacienţii vor plăti de la 1 martie, la externare între 5 şi 10 lei. Şi accizele cresc, pentru că vor fi recalculate la un curs de schimb cu 5,2% mai mare. Prin urmare, de la 1 iulie românii vor plăti mai mult cu 20 de bani pentru ţigări, iar de la 1 aprilie pentru un pachet de cafea vom scoate din buzuar mai mult cu 2 lei. Şi pentru băuturile alcoolice vom plăti mai mult cu 10%. Gazele pentru consumatorii casnici se vor scumpi în acest an cu 10%.

 
 URMEAZĂ SĂ SE SCUMPEASCĂ

Coplata 5-10 lei
Accizele   5,2%
Tigări   20 bani
Cafea   2 lei
Alcool   10%
Gazele naturale  10%

Pe lista veştilor proaste mai putem adăuga faptul că, de la 1 februarie, a devenit obligatorie plata impozitului de 3% pe venit pentru micro-întreprinderi. De asemenea, un crescător de animale va plăti anul acesta un impozit de 16% şi, în plus, va achita şi contibuţia la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Guvernul Ponta propune românilor un buget pe 2013 care aduce 20 de taxe şi impozite noi sau majorate.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza