Vin chinezii pe Autostrada Transilvania? Vuşcan: "în câţiva ani, cred că vom putea circula pe toată Autostrada Transilvania" VIDEO

Vin chinezii pe Autostrada Transilvania? Vuşcan:
Au plecat americanii, vin chinezii pe Autostrada Transilvania. După ce au contruit în ultimii ani 50.000 de kilometri de autostrăzi la ei în ţară, chinezii au pus ochii pe drumurile din ţara nostră. Investitorii s-au arătat interesaţi de construirea tronsonului Gilău - Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania. Şi hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti a stârnit interesul unei companii chineze.

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a declarat că investitorii chinezi vor să construiască tronsonul de 100 de kilometri dintre Gilău şi Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania. Până în primăvara viitoare, autorităţile române trebuie să decidă soluţia tehnică şi de finanţare.

CHINEZII VOR PE AUTOSTRADĂ

"Partea chineză este interesată să participe la licitaţii pentru partea dintre Suplacu de Barcău şi Gilău. Dacă vor participa până la urmă, vom vedea. În primul rând, noi trebuie să ne hotărâm până în aprilie-mai care va fi soluţia tehnică şi de finanţare pentru partea aia de 100 de kilometri, cât a rămas între Suplacu de Barcău şi Gilău", a declarat Dan Şova.

Prefectul judeţului Cluj, care a fost în primăvară într-o vizită oficială în China, spune că s-a depăşit faza tatonărilor cu investitorii chinezi. "Prezenţa primului ministru chinez la formului economic reprezintă o garanţie", spune prefectul Gheorghe Vuşcan. "Acum se pregătesc contractele, evident condiţiile de finanţare, şi după aceea execuţia lucrărilor; în câţiva ani, cred că vom putea circula pe toată Autostrada Transilvania până la coridorul IV sau până la Bucureşti".

Şi alt obiectiv din Cluj prezintă interes pentru chinezi. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că aşteaptă vizita unei companii din China la viitorul amplasament al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. "Pentru Tarniţa-Lăpuşteşti ar fi nevoie de o investiţie majoră, de peste 1,5 miliarde de euro", spune preşedintele CJ Cluj Horea Uioreanu. "Există o dorinţă din partea unei firme de stat din China, care va veni zilele acestea să vadă amplasamentul şi condiţiile în care pot investi".

Hidrocentrala va fi construită la 30 de km de Cluj-Napoca şi va costa peste un miliard de euro. Realizarea proiectului va dura între 5 şi 8 ani. Centrala va avea o capacitate instalată de 1000 MegaWati şi va crea peste 4 000 de locuri de muncă.


Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza