A treia suspendare

A treia suspendare
Dacă tot a declanșat Traian Băsescu o campanie electorală, atunci cred că nu este lipsit de interes să-i transmit, pe această cale, concluziile unui raționament cât se poate de simplu.

În măsura în care a decis anticipat să ignore ceea ce urmează să decidă cetățenii României, de data asta nu într-un referendum de demitere a€œconditionat", ci în alegeri parlamentare, atunci singura soluție democratică este eliminarea lui de la Cotroceni. Prin demitere pentru înaltă trădare, dacă USL va formă o majoritate parlamentară de 70 la sută sau prin cea de-a treia suspendare, dacă majoritatea va fi sub 70 la sută. Și mă gândesc să-i explic lui Traian Băsescu de ce o asemenea măsură nu este opțională, ci absolut obligatorie.

Ultima suspendare a lui Traian Băsescu, urmată de o demitere politică reușită dar nu și de o demitere administrativă, întrucât a existat o opoziție externă, ne-a arătat cât de deciși sunt românii în ceea ce-l privește. Votul împotrivă sa a fost zdrobitor. El a rămas agățat de putere nu numai în urmă unor manevre a unor birocrați europeni și a unor lideri populari, ci și din rațiuni legate de stabilitatea politică și militară a României. Liderii USL, știind că sunt încolțiți de serviciile secrete, au optat pentru o procedura de suspendare mai puțin transparentă, în sensul că nu s-au consultat, în prealabil, cu partenerii euroatlantici și au omis să-i prevină pe aceștia. Pe acest fond al lipsei de comunicare, a fost ușor pentru reprezentanții regimului Băsescu să acrediteze ideea, care a și prins câteva zile, a unui puci. Acum situația este total altă. Deci și reacția la o a treia suspendare ori la o prima demitere pentru înaltă trădare va fi diferită.
Dacă votul în favoarea USL va fi zdrobitor, este cât se poate de legitim, mai mult chiar, este absolut obligatoriu, ca această alianță să-l desemneze pe Victor Ponta în calitate de prim ministru. Și să-l însărcineze pe acesta să formeze viitorul Cabinet. Traian Băsescu, în calitatea să de guvernator - președinte nu mai e, fiindcă a fost demis politic -, nu poate face altceva decât să ia act de voința cetățenilor României. În primul rând. În al doilea rând, trebuie să ia act de voința majorității Parlamentului nou ales. Ei bine, și dacă, așa cum anunță încă de pe acum și el și sirenele sale, va refuză să se comporte în mod democratic respectând voința alegătorilor, un eventual refuz ar genera o criză politică îndelungată și extrem de costisitoare. Pentru că, pe de o parte, există realitatea faptului că cetățenii, votând cu USL, votează implicit pentru un guvern condus de Victor Ponta, așa cum a anunțat alianța, și, pe de altă parte, este o realitate faptul că un asemenea proiect este decis de către cele trei congrese ale partidelor componente. Ceea ce s-a făcut prin legământ electoral și în interiorul partidelor nu poate fi desfăcut prin cerbicia lui Băsescu. Pentru a evita criza, fiind responsabilă faţă de cetăţenii săi, Uniunea Social Liberala trebuie să acţioneze prompt. Cum? Fie demiţându-l pe Băsescu pentru înalta trădare, argumente existând suficient în acest sens, fie recurgând imediat la o a treia suspendare.

Demiterea sau suspendarea aduc la Cotroceni un preşedinte interimar, în persoana lui Crin Antonescu, care va fi, la acea dată, din nou preşedintele Senatului, iar acesta se va conforma voinţei electoratului, a majorităţii parlamentare şi a celor trei partide şi-l va însărcina pe Ponta sa formeze un guvern.

 

 

Comenteaza