Al cui este „U" Cluj?

Al cui este „U
Dacă ar fi să ne luăm după ultimele evenimente, răspunsul ar fi, negreşit, „U" este al TAS, căci, iată, de acolo vine milă, compasiune şi înţelegere. Iar dacă ne-am face că nu ştim că acesta este o instanţă (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), am întreba dacă nu vor să se „bage", de patron, de sponsor, de finanţator.

Dincolo de gluma amară şi de faptul că echipa a fost şi va fi pentru totdeauna a suporterilor, întrebarea rămâne, al cui este clubul „U" Cluj? 

Mărturisesc că, în ciuda speranţei, decizia TAS de a readuce echipa în Liga 1 mă miră şi acum. Eu, personal, am crezut că licenţierea (ba opţională, ba obligatorie) a fost o afacere pur românească a FRF şi cu această pecete cu iz mafiot va şi rămâne. Nu-mi imaginam că nişte indivizi „scorţoşi", în Elveţia, îşi vor sufleca mânecuţele şi îşi vor băga capul în nişte dosare traduse dintr-o limbă cunoscută drept a corupţiei şi dintr-o ţară despre care un gânditor al ei spusese, citez din memorie, că va cunoaşte cea mai mare revoluţie atunci când se vor respecta legile. Totuşi, „domnii" aceia, adunaţi în birourile luxoase din Lausanne, au buchisit prin legi şi regulamente, despre care credeam că le ştiu şi le înţeleg doar Mitică Dragomir şi Mircea Sandu, au înţeles ce-au înţeles şi au scos-o pe „U" din mizerie. Au scos-o, dar n-au salvat-o.

Ăstimp, de la decapitarea decisă de comisia de licenţiere condusă de V. Duru, până la izbăvirea de zilele trecute, adică vreo lună şi jumătate, Federaţia Română de Fotbal n-a făcut altceva decât să înveţe să numere. Dar nu ca şi copiii, de la 1 la 10, ci de la 15 la 18. Fără TAS nu ieşea nicicum. Căci dacă din 18 echipe scazi 15, câte echipe rămân, două sau trei? Răspuns corect: două nu trii! Exact în acelaşi timp, şi eu am avut o dilemă, legată de personajul V. Duru, şeful comisiei de licenţiere, întrebându-mă dacă este hoţ sau prost (varianta soft) sau dacă este ticălos sau idiot (varianta hard). M-am lămurit acum că totul a fost o „şuşă" din pivniţele FRF pentru a păstra pentru cineva un loc în Liga 1. Peste capul lui „U" Cluj s-a trecut ca peste cineva fără mamă şi fără tată. Iar asta face să ne întoarcem dureros capul la ale noastre şi să ne întrebăm dacă nu e chiar adevărat. 
De aici încolo, gata cu veştile bune, căci lucrurile se tulbură tot mai rău. Nu avem niciun răspuns, ci numai întrebări din ce în ce mai grele. Înţeleg din informaţiile publice că Florian Walter a redevenit patronul clubului. Ca să ce? El tocmai a plecat de la o echipă, Petrolul, care, de bine de rău, a câştigat un trofeu şi urmează să joace în cupele europene. S-a săturat de fotbal! N-a arătat bine niciodată acest mariaj dintre „U" şi Florian Walter, va arăta astfel acum? Mai mult ca sigur este şi asta o trecere, dar nu ştim către ce. Tot atât de puţin ştim ce înseamnă astăzi Primăria pentru această echipă sau echipa pentru Primăria oraşului. Echipa s-a întors în Liga 1, dar clubul în ce ligă este? Echipa joacă în continuare în tricouri alb-negre, dar mulţi dintre cei care au trecut pe aici, conducători, preşedinţi, finanţatori, sponsori, i-au pus tricouri negre. Istoria financiară a clubului e întunecată şi nu ştiu dacă are rost să ne amintim de vremea în care transferurile se făceau cu pungi de naylon, iar din banii obţinuţi preşedintele îşi cumpăra şosete (poate pentru că nu avea sau îi trebuiau).

Cine şi de ce va finanţa în continuare prezenţa echipei în primul eşalon? Poate continua miracolul din returul campionatului trecut? E posibil să funcţioneze în aceste condiţii o echipă în Liga1? Câtă energie, câtă răbdare şi câtă înţelepciune de tânăr antrenor poate avea Ionel Ganea, care pare şi nervul, şi plămânul, şi inima echipei?

PS: În privinţa schimbării lui V. Duru, clujenii n-are rost să-şi facă iluzii, va veni unul şi mai Duru. Nu ne-a salvat, dar putea să ne îngroape. Adică ce putea face orice prost pe lumea asta. 

Viorel NISTOR

 

Etichete
Comenteaza