Lista schimbătoare

Lista schimbătoare
Îl mai ştii pe? Mai ştii cum era când? Dar data aia în care? Sunt unele imagini din trecut care apar, probabil, atunci când o poveste tocmai se apropie de final ori când îi aniversezi începutul. Nu?

Înainte ca numerele de telefon să treacă în era digitală a fost hârtia. De fapt, afirmaţia asta nu mai ţine doar de numerele de telefon. Ci pur şi simplu: înainte de era digitală a fost hârtia. Dar nu asta vreau să zic acum. Vreau să încep textul ăsta, pe care nu prea ştiu cum să îl încep. Să mai încerc... deci... am o agendă cu numere de telefon ale unor oameni pe care ziariştii pot să îi aibă la un moment dat în agende. Impropriu zis "agendă". E de fapt un teanc de hârtii cu pătrăţele şi margini îndoite ale unei cândva agende galbene. S-au desprins foile între timp. A trecut ceva de când am început-o. Nu mai ştiu de fapt de când o am, dar cert e că paginile acestei cândva agende galbene adună o groază de numere de telefon comice. De ce comice? Pentru că în agenda de hârtie nu actualizezi numerele de telefon, numele, funcţiile. Ele rămân aşa cum le-ai notat prima dată. Şi dacă peste... să zicem 5, 6, 7 ani răsfoieşti hârtiile vezi cum s-au schimbat lucrurile. Cum au trecut peste oameni anii, funcţiile, numerele. (ZIUA de CLUJ face luna asta 9 ani. Eu am 8 la ZIUA de CLUJ. Agenda galbenă a apărut cândva pe la începuturi. A trecut ceva vreme de-atunci...)

În foile mele galbene găsim:
Un Alin Tişe prefect. Îşi mai aminteşte cineva de prefectul Alin Tişe? A fost între timp vreme de un mandat preşedinte de Consiliu Judeţean, acum e senator.
Bogdan Sgârcitu, responsabil de comunicare Bechtel, constructor desemnat pentru Autostrada Transilvania. De atunci, contractul cu Bechtel a fost reziliat. Dar staţi liniştiţi, lucrurile nu se schimbă atât de dramatic în teren: Autostrada Transilvania tot nu există, avem doar fabuloşii 52 km din cei 415 proiectaţi.
Radu Berceanu, ministru al Transporturilor
Dan Păucean, Ursus. Ursus nu mai există la Cluj. Între timp, s-a închis fabrica şi a rămas un local cu terasă şi club (destul de reuşit, de altfel).
Emil Boc primar. Între timp a fost şi premier. În mai multe rânduri. Acum e din nou primar. Soarta (şi exprimările prin vot) pot aduce multă ironie câteodată!
Dorel Tamaş, fost proprietar al fostului hotel Continental, prin societatea Ardeleana. De la momentul când am trecut eu numărul de telefon în agendă, Ardeleana a intrat în insolvenţă, Tamaş a fugit din ţară, iar Conti a fost revândut.
Andrei Cionca, avocat colaborator al Euroconsult. De atunci, Casa de Insolvenţă Transilvania unde e asociat a devenit celebră pe piaţă şi a ajuns un business căruia poţi să îi legi numele de mari afaceri ajunse falimentare sau la pragul falimentului (le zicem "reorganizate"?).
Simion Prunean, asociat Grand Hotel Italia. Construcţia abia începuse atunci când a fost notat numărul de telefon. Între timp, hotelul-mamut a fost ridicat, pus în funcţiune şi operează deja de vreo doi ani ca unitatea de cazare cea mai mare din oraş.
Jurgen Reich, LBBW Immobilien. Divizia băncii germane cumpărase activele imobiliare ale fostei fabrici Flacăra prin 2008 şi anunţa proiect de turnuri. Vechea fostă fabrică portocalie e încă în picioare, nici urmă de turnuri pe fosta platformă industrială. Nici de nemţi. Între timp a venit criza.

Cecilia Gheorghe, responsabil comunicare Nokia. Nokia şi-a dechis o fabrică la Cluj de atunci. Nokia şi-a închis fabrica la Cluj. De'Longhi a preluat hala de atunci. Între timp, De'Longhi aproape a mai construit o fabrică lângă (termenul de predare e în decembrie).
Sorin Apostu, director tehnic Primăria Cluj-Napoca.
Mai e apoi o pagină cu "milionari". Aici sunt oamenii de afaceri care au apărut prin topuri ani la rând şi pe care cu greu puteai să îi asociezi cu (doar) o funcţie. Ăştia cred că au rămas milionari... Uite, asta e o funcţie pe care, dacă eşti atent, o faci atemporală.

Cum mai trec anii în foile galbene:
Rectori de universităţi cărora li s-a terminat de mult mandatul, purtătoare de cuvânt care s-au retras între timp în concedii de maternitate (unele au şi revenit la joburi de atunci), manageri de companii imobiliare cu proiecte atunci în şantier, acum demult ridicate şi vândute, şefi de firme atunci active, acum intrate în faliment.
În atâţia ani trecuţi de când un ziarist a început o agendă, oamenii au schimbat joburi, funcţii, au urcat, au (de)căzut, au urcat din nou, au avansat, s-au retras, au revenit ori au dispărut. Au ridicat blocuri, au băgat firme în faliment, au schimbat poziţii de conducere la mai multe companii ori şi-au pornit propriile afaceri. Şi-au făcut ori au crescut familii. Unii dintre ei nu mai există. Mai sunt, apoi, şi multe nume care şi-au păstrat funcţiile. Sunt multe nume care şi-au păstrat şi numerele de telefon.
Am scris numele astea de pe o terasă deschisă spre exterior, aşa că nu pot să nu îmi imaginez cum foile galbene desprinse din cândva agenda galbenă îşi iau zborul peste balustradă. Una câte una, plutind. Ca într-o paralelă a pungii purtate de vânt, ca într-un final de American Beauty (filmul)...

(Preluat de pe kristinarestea.wordpress.com)

 

 

Comenteaza