Cum a făcut Bute DNA-ul knock-out?

Cum a făcut Bute DNA-ul knock-out?
Vă amintiţi faimoasa Gală Bute? Cred că da. Dincolo de spectacolul sportiv, apreciat de toată lumea, a existat atunci şi un spectacol politic. În care Elena Udrea a fost huiduită. Şi, la scurt timp, a fost declanşat şi un scandal penal. În care sunt în joc două milioane de euro, bani europeni.

Şi două instituţii: DLAF, echivalentul românesc al OLAF-ului, şi DNA. Iar imaginea din care iese România la doi ani şi ceva de la Gala Bute este de coşmar.Anul viitor, conform ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, România va plăti o amendă de un miliard de euro pentru ilegalităţi din perioada 2009-2011, constatate de Oficiul European de Luptă Antifraudă. Acesta a arătat că, în România, mai multe instituţii, între care a nominalizat Direcţia Naţională Anticorupţie, „lucreaza într-o manieră ciudată pentru a contracara instituţiile OLAF". E uluitor. Carevasăzică, cea mai importantă instanţă europeană în materie de corupţie pe bani UE, care în România are un corespondent numit DLAF, condus de procurori români, acuză autorităţile de la Bucureşti nu numai că nu acţioneaza eficient împotriva fraudelor, nu numai că nu le contracarează, dar, mai mult chiar, că acţionează împotriva OLAF. Adică muşamalizează.
Dacă aşa stau lucrurile, şi nu mă îndoiesc că aşa stau, care este adevărata miză? Cum de este posibil ca autorităţile de la Bucureşti, până în 2011 inclusiv, să îşi asume o amendă de un miliard de euro pe care anul viitor o plătim toţi? Ce anume au încercat DLAF şi DNA să muşamalizeze? Gala Bute ne oferă, din această perspectivă, cea mai concludentă explicaţie. Acolo, inspectorii antifraudă europeni au constatat o fraudă de două milioane de euro. Iar prima măsură, aşa cum este şi firesc, a fost interzicerea tragerii acestor bani. Adică protejarea fondurilor europene. A doua măsură a fost solicitarea imediată a unor investigaţii la care trebuia să participe DLAF, care este corespondentul din România OLAF, şi DNA. Ce au făcut autorităţile de la Bucureşti? Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării, a plătit ea, din banii românilor, costurile Galei Bute, în ciuda faptului că OLAF avea suspiciuni întemeiate de fraudă. Dacă OLAF are dreptate, şi nu mă îndoiesc că are, pe lângă amenda de un miliard de euro pe care o vom plăti, evident nu numai pentru Gala Bute, cetăţenii României au achitat încă două milioane de euro, oferiţi cu generozitate de Elena Udrea.

Pentru a înţelege mai bine în ce situaţie este pus statul român şi de ce există o responsabilitate clară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, trebuie să facem precizarea că DLAF, departe de a fi un organism independent, reprezintă un apendice DNA. Instituţia a fost condusă succesiv de Claudiu Dumitrescu, care anterior a fost şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie din DNA. După ce şi-a încheiat mandatul la DLAF, s-a întors tot la DNA. Este artizanul controversatelor dosare „Caltaboşul", „Brădişteanu" şi „Valiza", despre care au fost prezentate suficiente argumente de instrumentare politică. Succesorul acestuia la DLAF a fost Adina Petrescu, fost procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care, la încheierea mandatului, şi ea s-a reîntors la DNA.

Este, cum spun românii, o horă. O horă DNA la care s-au prins şi înalţi oficiali de la Bucureşti şi reprezentanţi DNA. Până una alta, această „horă" este responsabilă pentru cel puţin un miliard de euro care reprezintă, cum declara Teodorovici, o pătrime din ceea ce a încasat România ca fonduri europene până în septembrie 2013 şi pe care va trebui să-i plătim anul viitor.

Comenteaza