Evenimente paranormale la Camera Deputaţilor

Evenimente paranormale la Camera Deputaţilor
Eu unul nu cred că s-a mai întâmplat aşa ceva vreodata în istoria, destul de zbuciumată de altfel, a paralamentarismului românesc. Azi, sutele de deputaţi reprezentând toate partidele, putere şi opoziţie de-a valma, au fost legaţi strâns la ochi şi puşi să tragă cu pistolul. Şi, cum era şi firesc, strânşi atât de mulţi într-un spaţiu bine delimitat, s-au ciuruit între ei. Iar pereţii s-au umplut de sânge.

Desigur, cele de mai sus sunt o formă figurată de a descrie ce s-a întâmplat, de fapt, acolo.Deputaţii, şi repet, deputaţii tuturor partidelor au fost şocaţi când, la primele ore ale dimineţii, după ce şi-au luat cartelele electronice şi au semnat de prezenţă, au aflat că au de dezbătut, de respins şi de votat zeci de acte normative, iar unele, cele mai importante dintre ele, cu un conţinut total necunoscut. Cum ar fie Legea minelor, un act normativ care a fost iniţial promovat în Senat şi respins la mustaţă, din simplul motiv - care, de fapt, nu e simplu deloc - că parlamentarii au descoperit, studiind diferitele amendamente mai recente aduse legii, că, de fapt, aveau de-a face cu Legea Roşia Montană sub acoperire. Cu alte cuvinte, tot ceea ce făcuse obiectul respingerii de care Comisia specială şi apoi de către plenul Parlamentului a Legii Roşia Montană pe motiv că existau cel puţin şase alte legi încălcate şi încă o seamă de articole scrise cu dedicaţie în favoarea - sau poate chiar de către - Gold Corporation, se regăsea, iată, au descoperit cu stupoare senatorii, în noua formulă a Legii minelor. Şi, în plus, există avizul Guvernului, avizul Comisiilor de specialitate şi acordul politic al conducerii USL pentru promovarea actului normativ. Acolo, la Senat, legea a căzut la mustaţă, adică numai cu o diferenţă de două voturi. În Camera Deputaţilor a sosit o formă rafistolată a actului normativ. Nu se prea ştie de către cine şi cum. Şi, mai ales, în ce scop. Din nou, avizul Guvernului, dat pe picior, este favorabil la fel ca de altfel şi avizele din Comisiile de specialitate. Şi iarăşi există acordul USL. Scandalul este declanşat de asta dată dintr-un motiv, pe drept cuvânt, exploziv. Pe site-ul Camerei Deputaţilor această lege nu este postată. În consecinţă, deputaţii ar trebui să voteze fără să ştie ce. Să voteze o lege cu totul şi cu totul necunoscută. Este primul eveniment paranormal.
Al doilea eveniment paranormal este legat de un alt act normativ, cu un impact la fel de mare. O lege de amnistie şi graţiere. Ea este promovată de doi deputaţi. În Senat a fost respinsă. În Camera Deputaţilor au fost aduse amendamente ieri seară, târziu. În ceas de noapte. Amendamentele, se pare destul de numeroase, şi conţinutul actului normativ sunt la fel de fantomatice pentru plen cum a fost şi Legea minelor. Din nou, deputaţii ar trebui să voteze cu ochii legaţi. Din nou, pe site nu există nici urmă a acestui proiect de act normativ. De data aceasta gazul a fost turnat pe foc. Pentru că, în plus, nu există nici acordul în interiorul majorităţii. De asta dată nu numai opoziţia, ci şi PNL au fost prinşi pe picior greşit. Liberalii urmau, cu alte cuvinte, să fie smecheriţi de partenerii din USL. Şi aşa a explodat scandalul. Spre bucuria opoziţiei şi a presei.

Toate aceste s-au intâmplat azi şi probabil încă multe altele despre care o să auzim pe parcurs. Eu unul încă nu am mai auzit să se fi petrecut ceva asemănător în vreun Parlament al României. Sau în vreun Parlament de oriunde altundeva.

Într-un stat din Africa a existat un dictator numit Bokassa. El ţinea morţiş să devină campion mondial de tras cu arcul. Şi cum a procedat? A invitat un grup de arbitrii internaţionali, i-a umplut pe oameni cu aur şi, ca un făcut, de câte ori trăgea cu arcul, aceştia întorceau capul în altă direcţie, iar, până când îşi schimbau poziţia, săgeţile ajungeau, cu ajutorul unor slujbaşi, exact în centrul cercului. Şi Bokassa a ajuns campion mondial la tras cu arcul. Ceva asemănător s-a încercat azi, la Camera Deputaţilor.

Comenteaza