Maşinăria de la Cotroceni contra maşinăriei USL

Maşinăria de la Cotroceni contra maşinăriei USL
Uriaşa maşinărie de la Cotroceni, unde, de-a lungul timpului, Traian Băsescu a reuşit să-şi construiasacă, pe bani publici, un Guvern paralel, iese pe neaşteptate din şomaj tehnic. Un şomaj generat de pierderea, la mare scor, a alegerilor de către PDL şi imposibilitatea preşedintelui, în ciuda unui pact de coabitare, de a mai gestiona treburile Executivului.

Dar afirmaţia de mai sus a fost valabilă până de curând. Mai recent, maşinăria de la Cotroceni s-a dezmorţit. Din momentul în care Traian Băsescu a luat decizia de a porni un razboi total împotriva Guvernului Ponta şi, implicit, a majorităţii parlamentare care îl susţine. Iar cel mai important front deschis în această luptă este cel legislativ.Aşa se face că, suflecându-şi mânecile, înalţii funcţionari de la Cotroceni au început să ia la puricat, rând pe rând, actele Legislativului. Multe dintre acestea emanând de la Guvern, altele exprimând voinţa politică a majorităţii parlamentare. Vârful de atac îl reprezintă, desigur, Legea referendumului şi proiectul constituţional. Aici, aşa cum am mai consemnat în câteva rânduri, au fost înregistrate primele succese notabile ale maşinăriei de la Cotroceni. Cu ajutorul Curţii Constituţionale şi prin tergiversări meşteşugite ale unor termeni de pronunţare şi de semnare a documentelor, Traian Băsescu a izbutit să împingă aplicarea Legii referendumului dincolo de orizontul alegerilor prezidenţiale. Fără această Lege a referendumului, care scade pragul la 30 al sută, în România contemporană nu poate exista un scrutin valid de acest fel. Ca atare, nici Constituţia în forma ei revizuită nu poate să treacă. Prin manevrele de la Cotroceni s-a ajuns la următorul rezultat: viitorul preşedinte la României, oricare va fi el, va funcţiona timp de cinci ani având prerogative identice cu cele de care a beneficiat sau pe care le-a dobândit pe parcursul mandatului Traian Băsescu. O cauză majoră de rîcă în interiorul USL. În aceste condiţii, pentru PSD atracţia funcţiei prezidentale devine irezistibilă.

Următorul proiect politic de mare anvergura al USL a fost şi el îngheţat tot în baza unor proceduri asemănătoare. Regionalizarea nu se va mai face, cel puţin până când nu vom avea o Constituţie revizuită, din simplul motiv că actuala lege fundamentală nu prevede regiunile ca unităţi administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, linia de rezistenţă USL s-a concentrat asupra unei părţi a proiectului de regionalizare, şi anume descentralizarea. Dar şi Legea descentralizării a fost atacată de Traian Băsescu. Nu o promulgă şi o atacă la Curtea Constituţională.

Urmează două fapte fără precedent în istoria României. Refuzul unui preşedinte de a semna un memorandum cu troica - FMI, Banca Mondială şi UE -, la pachet cu respingerea bugetului şi apoi atacarea acestuia la Curtea Constituţională.

În fine, şi ultimul act legislativ ieşit din maşinăria parlamentară USL este, iată, atacat de cealaltă maşinărie, cea prezidenţială. Modificările aduse Codului Penal, prin care persoanele alese în mod direct de către cetăţeni, precum şi anumite profesii liberale, cum ar fi cea de avocat, sunt atacate drept neconforme cu normele internaţionale şi implicit cu Constituţia. Şi de aceasta dată preşedintele va refuza să promulge legea după care va ataca la obedienta Curte Constituţională. În paranteză fie spus, nu există, în reglementările adoptate marţi de Camera Deputaţilor, nicio prevedere de natură să încalce Constituţia ori acordurile internaţionale. Cu excepţia unei scurte perioade din perioada comunistă, întotdeauna şi în întreaga istorie modernă a României profesiile liberale - avocaţi, notari etc. - nu au făcut parte, cum e şi firesc, din categoria funcţionarilor publici. Şi cu atât mai puţin persoanele alese prin vot direct de către cetăţeni - preşedinte, primari, consilieri, preşedinţi de Consilii Judeţene şi, evident, parlamentari.
Dar asemenea argumente, ca cele de mai sus, sunt lipsite de orice relevanţă. Pentru că ele nu pot fi nici auzite, nici văzute sub zgomotul asurzitor şi fulgerarea războiului total declanşat de maşinăria de la Cotroceni împotriva maşinăriei USL.

Comenteaza