Va învinge Constituţia sau pragul?

Va învinge Constituţia sau pragul?
Liderii USL au decis ferm să meargă mai departe împreună, consolidând USL. Parte a acestei înţelegeri este şi asumarea proiectului constituţional în primăvară. Odată cu europarlamentarele şi pe o Lege a referendumului care prevede un prag de 50 la sută, aparent imposibil de realizat şi cu un preşedinte la Cotroceni care va încerca şi de această dată să lovească. Dar cum? Va trece acest referendum sau va învinge pragul?

Din datele recensământului, care nici astăzi nu sunt cu adevărat bătute în cuie, adică oficiale, rezultă că avem o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori. Aceasta este alcătuită atât din persoane care trăiesc în România, cât şi din circa 3 milioane de concetăţeni care muncesc sau locuiesc în străinătate. Cei din străinatate au drept de vot, dar, din motive obiective, nu se prezintă de obicei decât într-un număr redus. Cel mult două-trei sute de mii în total. Pragul de 50 la sută plus unu, obligatoriu pentru prezenţa la un referendum până în a doua parte a lunii decembrie, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională a României împreună cu preşedintele Traian Băsescu care a tras şi el de timp, va reprezenta, în realitate, ţinând cont de românii plecaţi, un procent de circa 65 la sută din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Aceştia ar trebui să se prezinte la referendum şi să îl aprobe printr-o majoritate pentru ca proiectul Constituţiei revizuite să poată fi adoptat. Este posibil?

Nu ştim ce se va întâmpla în primavară în preajma momentului alegerilor europarlamentare. Teoretic cel puţin pot interveni evenimente execepţionale de natură să mobilizeze, într-o manieră nemaiîntâlnită, electoratul. Până în prezent însă, în istoria recentă a României nu s-a mai întâmplat ca 50 la sută plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot să şi voteze. Chiar şi la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, care i-a mobilizat pe români într-un mod excepţional şi chiar exemplar, prezentându-se la urne 8.459.000 de persoane, pragul de 50 la sută plus unu nu a fost atins. Nici europarlamentarele şi nici un refrendum pentru adoptarea unei Constituţii revizuite nu constituie pentru români evenimente de calibrul unui referendum pentru demiterea preşedintelui. Dimpotrivă, interesul atât în ceea ce priveşte desemnarea reprezentanţilor în Parlamentul European, cât şi legat de o revizuire a Constituţiei este mult mai scăzut. E adevărat, USL preconizează să aloce două zile pentru a permite cât mai multor persoane să se prezinte la urne. Dar este foarte greu de presupus ca pragul de 50 la sută plus unu va putea fi atins.

O primă concluzie care sper să nu fie hazardată este ca proiectul politic al Constituţiei revizuite, supus în primăvara unui referendum cu prag de 50 la sută plus unu, va fi un sacrificiu asumat, dintr-un motiv sau altul, de USL. O pierdere planificată. Nu este însă exclus ca liderii USL să fi intuit în mod corect o serie de mişcări pe care fără îndoială preşedintele Traian Băsescu le va face. Nu a anunţat el intenţia de a iniţia un nou referendum legat de numărul de parlamentari şi de sistemul unicameral? Nu cumva de această dată liderii USL au imaginat două-trei mutări înainte pe tabla de şah? Vom vedea.

Comenteaza