Pluton de execuţie, pluton de consilieri şi pluton politic

Pluton de execuţie, pluton de consilieri şi pluton politic
Am anticipat corect. Mai mulţi consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu şi-au părăsit într-adevăr postul. Prin decret de eliberare din funcţie. Opt la număr. Pe lânga cei despre care am scris ieri, Adrian Rădulescu, Daniel Moldoveanu, Gabriel Berca şi Sebastian Lăzăroiu, mai figurează pe listă Daniel Funeriu, Maria Bitang, Virgil Păunescu şi Raluca Boboc. Mai că nu a mai rămas picior de consilier la Cotroceni. Evenimentul e unic în felul lui.

Şi ar putea fi legat de o viitoare decizie a Curţii de Apel Bucureşti pe care Băsescu o anticipează? Ar mai putea fi stabilite legături între acest pluton şi cel de execuţie de la Înalta Curte. Şi, în continuare, ne-am mai putea gândi şi la plutonul politic ce va să vină. Toate plutoane marca Băsescu.Oricum am analiza eliberarea simultană a opt consilieri prezidenţiali din funcţie, ajungem într-un punct mort. Ne izbim cumva cu capul de sticlă. Dacă printr-o simplă semnătură Traian Băsescu se poate dispensa de aproape toţi consilierii săi prezidenţiali, am putea să ne gândim că aceştia nu erau necesari. Că preşedintele îşi putea indeplini atribuţiile fără ei. Atunci de ce i-a ţinut? De ce au suportat cetăţenii ani la rând asemenea costuri? Sau am putea găsi o alta explicaţie a demiterii în bloc a plutonului. Şi anume că aceştia l-au trădat pe preşedinte. Au întors armele. Şi, vigilent, Băsescu s-a prins. Şi îi zboară. De asta dată fundătura e şi mai adâncă. Pur şi simplu pentru că un asemenea scenariu ar presupune existenţa unui complot extrem de periculos la vârful statului. Şi dacă aşa stau lucrurile, plutonul de consilieri ar trebui să meargă în faţa plutonului de execuţie. Ar mai exista şi o a treia ipoteză. Şi anume că toţi aceşti consilieri ar urma să ocupe etajul superior al noului partid. Numit Mişcarea Populară. Asta ar însemna însa că, pe mult prea mulţi bani publici, la Cotroceni s-a făcut la greu politică de partid. Ceea ce e ilegal. Dacă aşa ar sta lucrurile, atunci plutonul de consilieri, fără a mai trece prin faţa plutonului de execuţie, ar urma să se transforme într-un pluton politic.

Întrucât Traian Băsescu gândeşte ca un militar şi într-un fel a militarizat România, eu cred că îi fac pe plac analizând situaţia de la Cotroceni în termeni care îi sunt atât de dragi. Dacă plutonul de consilieri se transformă în pluton politic, şi acesta este rostul decretului de eliberare din funcţie, atunci înseamnă că Traian Băsescu ştie ce urmează să decidă în aceste zile Curtea de Apel Bucureşti legat de Mişcarea Populară. Deci preşedintele ştie de undeva că justiţia va da verde noului partid. Şi, din acest motiv, şi-a pregătit plutonul. Dar de unde ştie preşedintele ce este în mintea unor judecători? O fi la mijloc flacăra violetă? Sau pur şi simplu el comunică cu magistraţii pe o cale mult mai naturală? Nu am cum să nu-mi pun această întrebare dacă mă gândesc cum funcţionează, la foc continuu, plutonul de execuţie al Înaltei Curţi. Care, după cum cred că toata lumea s-a lămurit, trage în tot ce mişcă. Cu sau fără probe. Câd unul după altul, ca muştele, adversarii preşedintelui şi, după ce declară nătângi că au încredere în justiţie - care justiţie? -, se încolonează, iau poziţia ghiocelului şi se duc după gratii. În timp ce presa băsistă îi calcă în piciaore. Iar la rând stau alţii şi alţii. Ultimul personaj este soţia lui Daniel Chiţoiu. Ştiţi cine. Ministrul Finanţelor care a îndrăznit să-l informeze pe prim-ministru şi opinia publică că a fost sunat de către preşedinte pentru o intervenţie legată de CEC. Dar aceasta a fost o simplă paranteză.

Oricât ne-am poticni în ipoteze şi scenarii care iată totuşi se întâmplă cam aşa cum au fost ele prognozate, în câteva zile, probabil săptămâna viitoare, vom fi în măsură să tragem linie şi să ştim cum s-a tranformat viermele în fluture şi fluturele în vierme. Şi cam care este treaba cu plutonul.

Comenteaza