Pariul Klaus Johannis

Pariul Klaus Johannis
Numărul doi din PNL este aruncat în luptă. Pentru a deveni numărul doi în Guvernul Victor Ponta. Toţi analiştii se întrec în a aprecia noua mişcare strategică, iniţiată de Crin Antonescu. Aducerea unui om puternic în Guvern, care se bucură de multă popularitate şi credibilitate şi care, în acelaşi timp, va putea sa impună, de câte ori va fi cazul, principiile liberale.

Puţini înţeleg însă dificultatea acestui pariu politic. În ce constă riscul? Klaus Johannis şi-a dobândit celebritatea ca primar al municipiului Sibiu. Care a ajuns, şi graţie lui sau în primul rând graţie lui, să aibă, o vreme, statutul de capitală culturală europeană. Ceea ce a atras, în beneficiul oraşului, importante investiţii. A urmat un moment de vârf extrem de tensionat când liderii opoziţiei au încercat să-l impună pe Klaus Johannis ca prim-ministru, bazându-se pe majoritatea parlamentară deţinută. Dar s-a opus Traian Băsescu, astfel încât iniţiativa a fost ratată. Astăzi, Klaus Johannis ocupă poziţia numărul doi în PNL, de prim-vicepreşedinte, şi acceptă să fie aruncat în arena extrem de periculoasă a Executivului. Va rămâne, până la urmă, consecvent acceptului iniţial?

Aceasta este întrebarea cheie. Klaus Johannis a primit, şi nu uşor, oferta făcută de Crin Antonescu. De a fi ministru de Interne într-o perioadă extrem de dificilă, marcată de două runde de alegeri şi poate de un referendum. Şi în condiţiile în care Traian Băsescu, prin intermediul ANI şi DNA, mitraliază efectiv Executivul, în special în zona sa liberală. Iar Klaus Johannis are şi el două dosare confecţionate de ANI, tot la comandă politică, unul administrativ, pentru o presupusă stare de incompatibilitate, iar altul penal.

Este de presupus că în balanţă, atunci când Klaus Johannis a acceptat, în principiu, portofoliul de ministru de Interne, a atârnat destul de greu şi promisiunea că va deveni viceprim-ministru. Victor Ponta încă nu s-a pronunţat, până în această clipă, asupra acestui aspect.
Preluarea de către titularul portofoliului de Interne a funcţiei de viceprim-ministru schimbă într-adevăr structura Executivului, dar lui Victor Ponta i-ar fi greu să refuze această solicitare a lui Antonescu, din simplul motiv că el, în calitate de premier, a mai procedat o dată astfel, în beneficiul lui Gabriel Oprea. Deci,este de presupus că, din acest punct de vedere, Klaus Iohannis va primi, în ciuda valurilor făcute de unii şi de alţii, din partea lui Victor Ponta şi a PSD, susţinerea politică necesară pentru a fi atât ministru de Interne, cât şi viceprim-ministru.
Adevăratul semn de întrebare, adevărata provocare şi adevăratul pariu constau însă în condiţia lui Klaus Johannis de primar al Sibiului. Acesta ar putea rămâne primar încă trei ani, cu şanse reale de a avea acest statut şi ulterior. Conform legii, Klaus Johannis trebuie să renunţe fie la oferta de a fi ministru de interne şi viceprim-ministru, fie la statutul de primar. Pentru el decizia este extrem de grea. Cu atât mai mult cu cât s-a aflat într-o eroare extrem şi regretabil de vizibilă, atunci când a făcut comparaţia cu Victor Ciorbea. Cu perioada în care acesta a putut fi şi prim-ministru şi primar general. Atunci însă erau în vigoare alte legi.

Astăzi, în ceea ce îl priveşte pe Klaus Johannis, opţiunea este practic imediată, radicală şi dramatică. El are la dispoziţie doar cincisprezece zile, din momentul în care acceptă, în sens juridic, portofoliul Internelor, depunând jurământul la Cotroceni, pentru a demisiona din funcţia de primar al Sibiului. Dacă nu face acest lucru în cincisprezece zile, încalcă, în mod flagrant, legea. Şi toate lumea este cu ochii pe el.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a garantat în mod public faptul că nu se va încerca o modificare cu dedicaţie a legislaţiei, de natură să-i permită lui Klaus Johannis să fie şi ministru de interne şi primar, chiar autosuspendat.

Aşa că, adevărata întrebare şi adevăratul pariu nu sunt în acest moment reacţia lui Victor Ponta ori a PSD, şi nici măcar cea a preşedintelui Traian Băsescu. Ci decizia lui Johannis de a se despărţi de statutul de primar care i-a adus atât de multe satisfacţii.

Comenteaza